Kurti hvalio Vladu, opozicija negodovala pa napustila svečanu sjednicu Skupštine Kosova

"Promijenili smo štetnu praksu koja je bila u suprotnosti sa zakonom i redom i Ustavom. Naša politika je dobrosusjedska politika", rekao je Kurti

4078 pregleda 0 komentar(a)
Kurti, Foto: Screenshot/Youtube
Kurti, Foto: Screenshot/Youtube

Premijer Kosova Aljbin Kurti je, na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 14. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio da se, uprkos političkim razlikama, danas Albanci ujedinjuju da obilježe taj dan, ali su sjednicu napustili poslanici opozicionih stranaka.

Svečanu sjednicu Kurti je iskoristio da govori o dostignućima Vlade na čijem je čelu.

"Zahvaljujući borbi protiv korupcije i kriminala, Kosovo je prvo rangirano i popelo se za 17 mjesta u borbi protiv korupcije. Na međunarodnom planu produbili smo saradnju sa našim prijateljima jačanjem bezbjednosti građana. Ostvarili smo rekordan broj posjeta u inostranstvu i zemlji i redefinisali smo dijalog u Briselu kao dvije ravnopravne i prepoznatljive države. Promijenili smo štetnu praksu koja je bila u suprotnosti sa zakonom i redom i Ustavom. Naša politika je dobrosusjedska politika", rekao je Kurti, dok su njegovo izlaganje pratila negodovanja opozicionih poslanika, koji su poslije toga napustili sjednicu.

Kurti je rekao da nema demokratije bez slobodnih i nezavisnih medija, dodajući da dezinformacije dolaze iz stranih službi.

"Kao premijer razumijem da će ljudi svašta pričati o meni, ali ja ću ovo braniti jer naša borba za slobodu nije bila samo borba da budemo oslobođeni, već da živimo slobodni. Da bismo krenuli naprijed, potrebno nam je praktično razmišljanje, a ne samo kritičko. Moramo pronaći konsenzus i jedinstvo koje ne onemogućava kritiku", rekao je Kurti.

Predsjednik kosovskog parlamenta Glauk Konjufca je rekao da je rat koji je vodilo Kosovo bio pošten i da nijedan sud na svijetu ne može da promijeni ili iskrivi tu istinu.

Bonus video: