Haradinaj poručio Tačiju da o dijalogu sa Srbijom treba da konsultuje parlament

"Otvoreni smo za razgovore i s predsjednikom, ali sve to treba razmotriti u parlamentu", kazao je Haradinaj
1 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.10.2017. 10:47h

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj na današnjoj sjednici skupštine indirektno je poručio kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju da dijalog o normalizaciji odnosa sa Beogradom treba da se odvija uz konsultacije s parlamentom.

Haradinaj je rekao da se Vlada na čijem je čelu angažuje da shvati stanje procesa dijaloga o normalizaciji odnosa i obećao da će u određenom periodu podnijeti izvještaj Skupštini o toku dijaloga.

On je rekao da će vlada predložiti plan u vezi sa pozicijama Kosova u dijalogu i u odnosu na međunarodnu diplomatiju obećavajući da će obezbijediti da proces bude transparentan.

"Otvoreni smo za razgovore i s predsjednikom, ali sve to treba razmotriti u parlamentu. Ne govorimo o rokovima, ali ćemo o svim pitanjima razgovarati (u parlamentu)", rekao je Haradinaj.

Predsjednik Kosova Hašim Tači je ranije izašao s predlogom da dijalog vodi predsjednik Kosova i da se formira posebna "ekipa jedinstva" u kojoj bi bile zastupljene sve političke snage predstavljene u Skupštini Kosova.

Protiv toga su se izjasnile opozicione stranke Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova, koje zahtijevaju da se o svim pitanjima koja su na dnevnom redu prvo raspravlja u parlamentu, a zatim te predloge zastupa predsjednik Kosova.

Prema Ustavu Kosova, spoljnu politiku vodi predsjednik.

Bonus video: