Kurti: Nestala lica ostaju otvorena rana Kosova od 1999. godine

Premijer Kosova je istakao da se vlada te države tokom 2021. posvetila istrazi, identifikaciji i rješavanju slučajeva nestalih lica, u saradnji sa drugim relevantnim institucijama, udruženjima porodica i međunarodnim partnerima

7181 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da se 1.617 osoba sa teritorije Kosova još uvijek smatraju nestalim i dodao da "nestala lica ostaju otvorena rana Kosova od 1999. godine".

Kako se navodi u saopštenju vlade Kosova, Kurti se danas na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije sastao sa predsjednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Peterom Maurerom sa kojim je razgovarao upravo o pitanju nestalih lica tokom rata na Kosovu.

Kurti se, kako se navodi u saopštenju, zahvalio Maureru na njegovoj kontinuiranoj podršci vladi Kosova i izrazio zahvalnost na dobroj saradnji koju MKCK ima sa vladinom Komisijom za nestala lica pri kabinetu premijera, kao i na pomoći koja je pružena porodicama nestalih lica.

Kurti je istakao da se vlada Kosova tokom 2021. godine posvetila istrazi, identifikaciji i rješavanju slučajeva nestalih lica, u saradnji sa drugim relevantnim institucijama, udruženjima porodica i međunarodnim partnerima.

U saopštenju se navodi da je tokom sastanka bilo riječi i o tekućim pretragama na teritoriji Srbije za lokacijama potencijalnih masovnih grobnica iz rata, kao i o načinima na koje bi MKCK mogao da pomogne iskustvom i stručnošću.

Bonus video: