Varhelji: Projekti EU na teritoriji RS će biti realizovani samo ako institucije BiH profunkcionišu

Po njegovim riječima, za BiH je bitno da ima institucije koje potpuno funkcionišu, kako zbog sprovođenja reformi, tako i zbog implementacije Ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan

4567 pregleda 2 komentar(a)
Varhelji, Foto: Shutterstock
Varhelji, Foto: Shutterstock

Komesar Evropske Unije (EU) za proširenje i politiku susjedstva Oliver Varhelji izjavio je da će projekti EU na teritoriji Republike Srpske moći biti realizovani samo ako institucije Bosne i Hercegovine (BiH) profunkcionišu.

On je istakao da je krajem prošle godine upozorio političke lidere u BiH da bez potpunog funkcionisanja institucija BIH rizikuje da izgubi velike investicije.

"Tražio sam od predstavnika RS da se u potpunosti vrate u državne institucije", napisao je Varhelji na Tviteru.

Naveo je da je Evropska komisija primila prijave za podršku EU na koridoru 5c u vezi s drumskim i željezničkim vezama, uključujući i za dvije lokacije na teritoriji RS.

„Doprinos EU za ova dva projekta iznosi 600 miliona eura, koji mogu biti realizovani samo posle povratka u državne institucije koje funkcionišu u potpunosti", naglasio je danas Varhelji tokom sastanka ministara spoljnih poslova EU, na kojem se raspravljalo o BiH.

Dodao je da je Komisija pripremila plan kako da pomogne razvoj i oporavak od pandemije korona virusa i da bi taj plan direktno pomogao građanima BiH.

Po njegovim riječima, za BiH je bitno da ima institucije koje potpuno funkcionišu, kako zbog sprovođenja reformi, tako i zbog implementacije Ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan.

Varhelji je pozvao političke lidere u BiH da u najkraćem roku nađu rješenje za izbornu i ustavnu reformu kako bi svi građani bili jednako zastupljeni.

Bonus video: