CINS i BIRN: Srbija izvezla Mjanmaru rakete vrijedne 4,7 miliona eura nakon puča koji je doveo do građanskog rata

Prva pošiljka od 880 raketa bila je 23. januara, nedelju dana prije nego što je mjanmarska vojska preuzela kontrolu nad državom, nakon izborne pobjede Nacionalne lige za demokratiju (NLD) koju predvodi Aung San Su Ći

5084 pregleda 3 komentar(a)
Neredi u Mjanmaru, Foto: Reuters
Neredi u Mjanmaru, Foto: Reuters

Srbija je izvezla rakete vrijedne 4,7 miliona eura Mjanmaru 2021. par dana nakon puča koji je doveo do građanskog rata u toj zemlji, a u mjesecima krvavih obračuna koji su uslijedili Srbija je izdala još četiri dozvole za izvoz oružja, objavili su CINS i BIRN.

Ignorišući izvještaje o nasilju, ubistvima i kršenju ljudskih prava, Srbija je dozvolila da se trgovina oružjem sprovede i pored obaveze da vlast povuče izdate dozvole za izvoz oružja koje može biti korišćeno za kršenje ljudskih prava, navodi se u istraživanju.

Dokumentacija srpskog Ministarstva trgovine i turizma pokazuje da je ukupno 2.524 nenavođenih raketa kalibra 80mm izvezeno iz Srbije u Mjanmar u dvije pošiljke, u januaru i februaru 2021. godine.

Oružje vrednosti 4,7 miliona eura je izvezla Jugoimport SDPR, srpska državna kompanija koja se bavi trgovinom naoružanja, vojne opreme i transfera tehnologije.

Prva pošiljka od 880 raketa bila je 23. januara, nedelju dana prije nego što je mjanmarska vojska preuzela kontrolu nad državom, nakon izborne pobjede Nacionalne lige za demokratiju (NLD) koju predvodi Aung San Su Ći.

Za sljedeću pošiljku 1.664 raketa, Srbija je dala zeleno svjetlo 8. februara, kada je puč izveden u Mjanmaru i zemlja klizila u nasilje, navodi se u istraživanju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je večeras da Srbija ne izvozi oružje Mjanmaru i da je odluka o obustavi eventualnih isporuka naoružanja i vojne opreme toj zemlji donijeta u martu prošle godine.

Povodom izjave specijalnog izvestioca UN za Mjanmar Tomasa Endrjuza koji je naveo da je Srbija jedna od država koje isporučuju oružje sadašnjim vlastima te zemlje, ministarstvo je saopštilo da je blokiralo više zahtjeva za transport naoružanja Mjanmaru i novih zahtjeva za izvoz oružja i vojne opreme.

Bonus video: