Vučić: Srbija će se pridružiti odlukama UN o kršenju teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali ne i sankcijama Rusiji

Ocijenio je da će biti veoma teško izdržati pritiske Zapada na odluku Srbije o ukrajinskoj krizi, ali da "Srbija već ima svoju stolicu"

8201 pregleda 6 komentar(a)
Vučić, Foto: Shutterstock
Vučić, Foto: Shutterstock

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija priključiti svim odlukama Generalne skupštine UN o kršenju teritorijalnog integriteta Ukrajine u sukobu sa Rusijom, ali da će odbiti sve one koje se odnose na sankcije Rusiji.

Vučić je novinarima na početku izgradnje saobraćajnice Sremska Rača - Kuzmin, rekao da je u ponedeljak na Generalnoj sjednici UN o ukrajinskoj krizi bilo glasanje za devet odluka, od kojih se Srbija pridružila jednoj, kao i da će se danas pridružiti još jednoj.

Ocijenio je da će biti veoma teško izdržati pritiske Zapada na odluku Srbije o ukrajinskoj krizi, ali da "Srbija već ima svoju stolicu".

"Ja sam noćas imao do kasno razgovore sa predstavnicima više zemalja, danas cijeli dan. Tek toliko o velikom poštovanju nezavisnosti i prava drugih zemalja da samostalno odlučuju", rekao je predsjednik.

Na pitanje kako komentariše zahtjeve pojedinaca da Srbija, poput EU, zabrani ruske kanale "Sputnjik" i "Raša tudej", Vučić je ocijenio da bi "neki" u Srbiji željeli da zabrane sve medije koji drugačije govore.

"Oni kada pričaju o medijskim slobodama, oni misle da medijske slobode treba da budu da samo oni postoje, i niko drugi", ocijenio je Vučić.

Predsjednik Srbije nije naveo da li razmišlja o eventualnoj zabrani ruskih medija, ali je dodao da bi o tome mogla da odlučuje opozicija, ako pobijedi na aprilskim izborima.

Novinar Slobodan Georgijev podijelio je na svom Tviter nalogu članak britanskog "Gardijana" u kome se navodi da će EU zabraniti emitovanje ruskih kanala, uz komentar "Bravo, i Srbija da uradi isto".

Bonus video: