Žofre i šefovi misija država članica EU: Računamo na Srbiju kod glasanja u UN o agresiji Rusije

"Primjeni sile i prenude koje Rusija koristi nema mjesta u 21. vijeku. Rat nikada nije rješenje, kao što su narodi Balkana bolno iskusili krajem prošlog veka. Stavljajući svoje nuklerane snage u pripravnost Rusija ide potpuno neodgovornim putem"

8437 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šef delegacije Evroposke unije (EU) u Srbiji Emanuel Žofre i šefovi misija država članica EU u Srbiji poručili su, u zajedničkom autorskom tekstu, da računaju na Srbiju na glasanju "o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o agresiji Rusije protiv Ukrajine".

"Dio pristupanja Uniji je puna usklađenost sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom. Danas će Generalna skupština UN glasati o rezoluciji UN o agresiji Rusije protiv Ukrajine. Svaki glas je važan. Svaki glas se računa. A mi računamo na Srbiju", poručili su u tekstu objavljenom u današnjem Kuriru.

Kako su istakli, "EU ponavlja svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine" i da "Rusija mora odmah da prekine vojne akcije, bezuslovno povuče sve svoje snage i vojnu opremu sa cijele teritorije Ukrajine i potpuno poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine".

"Primjeni sile i prenude koje Rusija koristi nema mjesta u 21. vijeku. Rat nikada nije rješenje, kao što su narodi Balkana bolno iskusili krajem prošlog veka. Stavljajući svoje nuklerane snage u pripravnost Rusija ide potpuno neodgovornim putem", poručili su ambasadori u zajedničkom autorskom tekstu u beogradskom dnevnom listu.

Bonus video: