BiH se uskladila sa sankcijama EU protiv Rusije

Jedna od mjera sa kojom se BiH uskladila je zamrzavanje imovine predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u inostranstvu

2775 pregleda 5 komentar(a)
Borel, Foto: Reuters
Borel, Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel je potvrdio da se i Bosna i Hercegovina (BiH) uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije.

Naveo je to u Deklaraciji o usklađivanju pojedinih zemalja u vezi sa restriktivnim mjerama s obzirom na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini.

U deklaraciji koji je izdao Borel se potvrđuje da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i zemlje EFTA gdje su uključeni Island, Lihtenštajn i Norveška, koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

“Oni (zemlje koje su se uskladile politikom sankcija) će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom savjeta EU. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je”, navodi se u Borelovoj deklaraciji.

Jedna od mjera sa kojom se BiH uskladila je zamrzavanje imovine predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u inostranstvu.

Takođe, BiH se uskladila i sa odlukom EU od 25. februara.

Te sankcije obuhvataju finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namjene, kao i kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca.

Inače, prvi paket sankcija stupio je na snagu 23. februara, nakon što je Rusija priznala separatističke teritorije, Donjeck i Lugansk kao nezavisne, a prije početka invazije na Ukrajinu.

Sankcije su tada uvedene protiv 351 zastupnika ruske Dume, te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, suverenosti i nezavisnosti, među kojima su i ruske banke koje su finansirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama.

Srbija je jedina zemlja kandidat EU koja nije uskladila njenu politiku sa politikama EU što se tiče sankcija protiv Rusije.

Bonus video: