Brnabić: Politički i ekonomski pritisci usmjereni na Vučića, borimo se da odbranimo interes Srbije i međunarodno pravo

Pritisci se, kako je dodala, odnose i na Kosovo, specijale veza i odnosa sa Republikom Srpskom, a ima i prijetnji da će pojedini investitori odlaziti iz Srbije

3004 pregleda 3 komentar(a)
Brnabić, Foto: Shutterstock
Brnabić, Foto: Shutterstock

Pristisci na Srbiju iz međunarodnog okruženja, politički i ekonomski, usmjereni su uglavnom ili isključivo na predsjednika države Aleksandra Vučića, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

"Voljela bih da mogu veći dio toga da ponesem", rekla je Brnabić novinarima na otvaranju Komore kineskih privrednika u Srbiji, na pitanje novinara kakvim je pristiscima Srbija izložena.

Potvrdila je da su pritisci međunarodnih zvaničnika i zemalja EU i sa Zapada i Istoka, koji se tiču svih tema, mešu kojima su i evropske integracije, bili i sinoć nastavljeni.

Pritisci se, kako je dodala, odnose i na Kosovo, specijale veza i odnosa sa Republikom Srpskom, a ima i prijetnji da će pojedini investitori odlaziti iz Srbije.

"Borimo se da odbranimo interes Srbije i da branimo međunarodno javno pravo. Uzdamo se u međunarodno javno pravo kao i sve ostale male zemlje koje ono štiti, jer male zemlje nisu toliko jake da mogu silom da ga mijenjaju i da nameću drugim svoju volju", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da Srbija neće ruskim kompanijama ništa oduzimati niti nacionalizovati njihovu imovinu i da će se rukovoditi ekonomskim načelima i principima, poštovanjem privatnog vlasnistva i imovine, kao i načelima međunarodnog javnog prava.

"Pozicija Srbije je jasna i principijelna i mi ćemo je braniti - priznajemo i poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo veoma pogrešnim njegovo kršenje. Nije u našem vitalnom interesu da uvodimo sankcije ruskim pojedincima i kompanijama i branićemo tu poziciju", kazala je premijerka.

Istakla je da će avioprevoznik Er Srbija nastaviti da leti za Moskvu.

Bonus video: