Skupština Kosova usvojila rezoluciju kojom ruski napad osuđuje kao agresiju, Srpska lista napustila salu prije glasanja

Na početku sjednice na stolovima svih poslanika su postavljeni natpisi "Mi smo uz Ukrajinu", koju su poslanici Srpske liste na početku sjednice postavili naopako

3333 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas rezoluciju kojom se ruski napad na Ukrajinu osuđuje kao agresija.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 94 poslanika Skupštine Kosova a prije glasanja salu su napustili poslanici Srpske liste.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se prije nedelju dana dogodilo "ono što je malo ko očekivao".

On je rekao da 23 godine nakon posljednjeg rata u Evropi, koji se odigrao na Kosovu, slike iz Ukrajine liče na evropsku tragediju koja se razvija i da niko ne treba da ostane ravnodušan.

"Napad na Ukrajinu je napad na civilizovani svijet, to je napad na sve nas. Ukrajinci nisu započeli ovaj rat, ali moraju da se bore, jer ako prestane da ratuje, Ukrajine neće biti. Razlog zašto se solidarišemo sa njima je taj što u njihovoj borbi za slobodu vidimo sebe. Mi smo miroljubiv i slobodoljubiv narod. Oštro osuđujemo rusku agresiju. Protagonista ovog strašnog rata nada se uskrsnuću mrtve imperije", rekao je on.

Kosovski premijer je rekao i da osuđuje "nereagovanje Srbije na rusku agresiju i neuvođenje sankcija".

Šefica poslaničke grupe pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Ljilja rekla je da će pružiti bezuslovnu podršku Ukrajini, da Kosovo osjeća bol i da se već dokumentuju ratni zločini.

Poslanik i lider DPK Memlji Krasnići rekao je da su osudili "agresiju koja se dešava u srcu Evrope", dok je poslanik i lider DSK Ljumir Abdidžiku rekao je da se tom rezolucijom Kosovo svrstava u red velikih demokratija i zatražio da Kosovo ide korak dalje da pomogne Ukrajini.

"Tražili smo od vlade da izdvoji poseban fond za pomoć Ukrajini. Zatražili smo od vlade da primi 5.000 ukrajinskih državljana. Ukrajina brani više od suvereniteta te države. U Ukrajini se već osam dana brane sve ljudske vrijednosti slobode, mira i pravde. Na tim vrijednostima stoji i Kosovo", rekao je on.

Podvukao je da Kosovo treba da iskoristi ovu situaciju za članstvo u NATO i EU.

"Kosovo je demokratska država i naravno protiv je tiranije. Poznajemo posljedice varvarskih napada. Za svakog od nas to je šokantno i emotivno", rekao je šef poslaničke grupe ABK Besnik Tahiri.

Igor Simić iz Srpske liste rekao je da je za savez neophodno jedinstvo u glavnim pitanjima, dok je Enis Kervan iz multietničke poslaničke grupe zatražio da se što prije prihvate izbjeglice i podnese zahtjev za članstvo u NATO i EU.

Na početku sjednice na stolovima svih poslanika su postavljeni natpisi "Mi smo uz Ukrajinu", koju su poslanici Srpske liste na početku sjednice postavili naopako.

Bonus video: