okupio se veliki broj građana

Protest podrške Rusiji u centru Beograda: "Putin pokazao ko je najjači državnik na svijetu"

Mladen Obradović iz Obraza je rekao da "Rusija oslobađa čitav svijet od Nato prijetnji" i da je danas "Putin pokazao ko je najjači i najhrabriji državnik na svijetu"

9392 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ispred spomenika caru Nikolaja u Ulici kralja Milana u Beogradu, večeras je organizovan "protest podrške ruskom narodu" u organizaciji nekoliko desničarskih grupa.

Na protestu u neposrednoj blizini Predsjedništva Srbije, okupio se veliki broj građana, tako da je Ulica kralja Milana zatvorena za saobraćaj bila blokirana između 30 i 45 minuta, prenosi N1.

Okupljeni su skandirali poruke podrške Rusiji koja je je prošlog četvrtka započela vojnu invaziju na Ukrajinu.

Učesnicima protesta su se sa bine obratili predstavnici ekstremno desničarskih organizacija - Damnjan Knežević iz Narodne patrole i Mladen Obradović iz Obraza.

Poručili su da će, ako Srbija uvede sankcije Rusiji poslije izbora, na ulice izaći duplo više ljudi nego večeras.

Knežević je poslao poruku CNN-u, BBC-u i RTS-u, "da je rusofobija u Srbiji statistička greška" i da je "svakom Srbinu Rus brat".

"Koliko god nas pritiskali sankcijama, nas 1992, a 2022. Rusiju, koliko god nas napadali i nudili svjetlo, sve je to kap u moru za jednu slovensku dušu", rekao je Knežević i dodao da "nema tog Srbina koji će Rusiji i Bjelorusiji uvesti sankcije".

Obradović je rekao da "Rusija oslobađa čitav svijet od Nato prijetnji" i da je danas "Putin pokazao ko je najjači i najhrabriji državnik na svijetu".

Skup je počeo himnama Srbije i Rusije, okupljeni su nosili ruske i srpske zastave i uzvikivali "Rusija, Rusija", "Srbi i Rusi braća zauvijek", "Izdaja, izdaja" i "Vučiću Šiptaru, izdao si Srbiju".

Učesnici protesta potom su krenuli u šetnju do ruske ambasade.