Porfirije: Uputimo molitve Bogu da što prije dođe do mirovnih razgovora umjesto rata, jer mir nema cijenu

"Naša lična sjećanja, sjećanja svakoga od nas, na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije nisu prestala budu veoma živa među nama, a evo još jedan rat je buknuo u Evropi i to među našom braćom hrišćanima, Rusima i Ukrajincima", rekao je patrijarh

5875 pregleda 5 komentar(a)
Porfirije, Foto: BETAPHOTO
Porfirije, Foto: BETAPHOTO

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije pozvao je vjernike da se u ove dane naročito mole za mir u Ukrajini, uz nadu da što prije dođe do "mirovnih razgovora umjesto rata, jer mir nema cijenu".

Patrijarh Porfirije na sinoćnjem bogosluženju u hramu Svetog Save na Vračaru, rekao je da se za mir molimo, ali u ove dane posebno i naročito kao ljudi i kao hrišćani za mir u Ukrajini.

"Naša lična sjećanja, sjećanja svakoga od nas, na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije nisu prestala budu veoma živa među nama, a evo još jedan rat je buknuo u Evropi i to među našom braćom hrišćanima, Rusima i Ukrajincima", rekao je patrijarh, a prenijela je Informativna služba SPC.

On je naveo da rat u Ukrajini proizvodi stradanja i podjele, ali ne samo u ovom trenutku između "naše braće Rusa i Ukrajinaca, nego prijeti stradanjima i podjelama i u čitavom svijetu i u Evropi, gdje osjećamo kao da nadolazi tragedija".

"Zbog toga je buknula, kao što je rat buknuo, i tuga u našim srcima, ali i zebnja u našim dušama, tuga zbog stradanja nama bliskih naroda po svemu, ali i zebnja zbog opasnosti koje taj rat nosi i po cijelu Evropu i po čitav svijet. To znači i opasnost i po nas koji živimo na prostorima koji su podijeljeni i još uvijek nedovoljno izmireni", rekao je patrijarh Porfirije.

On je rekao i da osjeća potrebu da podstakne sve sabrane da tugu pretvore u saosjećanje, u solidarnost sa onima koji stradaju, sa onima koji sada ostaju bez svojih domova i koji traže utočište i sigurnost izvan njih.

"Podsjećam i sebe i vas i pozivam i sebe i vas da imamo saosećanja sa onima kojima su neophodne elementarne potrebe za preživljavanje i, dakako, sa onima koji već dolaze u našu zemlju kao izbjeglice", poručio je patrijarh Porfirije.

On je rekao da smo "dužni Hrista Boga radi da posvjedočimo istinsku i pravu ljubav, ljubav jevanđeljsku i hrišćansku, i da te ljude koji kao izbjeglice dolaze ne primimo samo u naše domove nego da ih smjestimo i u naša srca, u našu ljubav", podsjetivši da je SPC počela sakupljanje priloga za postradale u Ukrajini.

Patrijarh je pozvao na molitvu za mir i odlučno djelovanje, očuvanje i svjedočenje mira gdje god da jesmo i gdje god da živimo, a naročito da se ulože sve duhovne i druge snage da za očuvanje mira na prostorima gdje se Srbi prožimaju žive sa drugim narodima, i na prostorima donedavno jedne zajedničke zemlje.

"Sa ovog mjesta danas posebno i naročito uputimo molitve za što brže uspostavljanje mira u Ukrajini. Uputimo molitve Bogu da što prije dođe do mirovnih razgovora umjesto rata, jer mir nema cijenu", istakao je patrijarh Porfirije.

Bonus video: