"Ukrajinci se zapravo bore za sigurnost i prosperitet cijele Evrope"

Janša: Rusi sprovode etničko čišćenje u Ukrajini

"Rat u Ukrajini će završiti kada ta zemlja sama, uz pomoć koju dobije, bude dovoljno jaka da zaustavi prodor ruskih trupa", kazao je premijer Slovenije

3330 pregleda 5 komentar(a)
Janša, Foto: Shutterstock
Janša, Foto: Shutterstock

Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je danas da ga neki postupci ruske vojske u agresiji na Ukrajinu podsjećaju na etničko čišćenje.

"Ono što se događa u Ukrajini nije samo rat, već etničko čišćenje ukrajinskih gradova uz Crno more", kazao je Janša u parlamentu, odgovarajući na poslaničko pitanje o ratu i postupke ruske vojske u kampanji na Mariupolj uporedio sa situacijom u BiH u opsadi nekih gradova kada je slijedilo etničko čišćenje.

"Rat u Ukrajini će završiti kada ta zemlja sama, uz pomoć koju dobije, bude dovoljno jaka da zaustavi prodor ruskih trupa", kazao je premijer Slovenije, dodavši da će tek tada početi pravi, ozbiljni pregovori, prenosi Hina.

Po njegovim riječima, koje prenosi Slovenska novinska agencija STA, upravo zato treba pomoći Ukrajini u njenom otporu.

Ukrajinci se zapravo bore za sigurnost i prosperitet cijele Evrope, dodao je.

Ako se Rusiji dopusti da ide naprijed u svom ratu s Ukrajinom, nad tim dijelom Evrope pašće nova gvozdena zavesa, sa svim sigurnosnim i privrednim posljedicama, smatra premijer Janša, dodavši kako se svijet 24. februara toliko promijenio da to neki još ne mogu shvatiti.

I Slovenija, dodao je, treba u novonastaloj situaciji jačati vlastite odbrambene snage i pokušati smanjiti rizike iz okruženja, što se i radi, naglasio je Janša, kritikujući usput lijevu opoziciju što se protivi jačanju odbrambenih snaga kroz poseban zakon kojim bi Slovenija u nekoliko godina u naoružanje i opremu potrošila više stotina miliona eura.