Kosovo traži od SAD pomoć da se pridruži NATO-u

Predsjednica Vjosa Osmani je u pismu Bajdenu kazala da je zbog invazije Rusije na Ukrajinu, članstvo u Alijansi postalo imperativ

10170 pregleda 19 komentar(a)
Vjosa Osmani sa bezbjednosnim snagama Kosova, Foto: Reuters
Vjosa Osmani sa bezbjednosnim snagama Kosova, Foto: Reuters

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je od američkog predsjednika Džoa Bajdena da iskoristi uticaj Vašingtona u državama članicama NATO da pomogne njenoj zemlji da se pridruži tom vojnom savezu.

U pismu koje je Bajdenu poslato 10. marta, Osmani je rekla da je u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu, pridruživanje NATO-u njen glavni prioritet nacionalne bezbjednosti, prenosi Rojters.

„Članstvo Kosova u NATO je postalo imperativ,” navela je Osmani u pismu.

„Izražavamo vjeru i očekivanje da će SAD iskoristiti svoje liderstvo i uticaj da aktivno podrže i unaprijede složeni proces članstva u NATO za Kosovo,” napisala je Osmani.

Izloženi smo stalnim naporima Rusije da podrije Kosovo i destabilizuje čitav zapadni Balkan

Ona je istakla da argumenti protiv ulaska Kosova u NATO ne uzimaju u obzir bezbjednosni imperativ u regionu i ne služe interesima slobodnog demokratskog svijeta, koji je pod sve većom opsadom autoritarnih tendencija i njihove agresivne politike, prenio je Koha.net.

„Izloženi smo stalnim naporima Rusije da podrije Kosovo i destabilizuje čitav zapadni Balkan,” dodala je predsjednica Kosova.

Ona je navela i da je Kosovo već dokazalo zašto zaslužuje, vjeruje i treba da bude dio evroatlantske porodice.

Jedan zvaničnik NATO je rekao da ta organizacija ostaje posvećena svojoj mirovnoj operaciji na Kosovu i dodao da o članstvu odlučuje Sjevernoatlantski savjet, objavio je Rojters.

Na Kosovu je trenutno 3.770 vojnika NATO, od koji je 600 iz SAD.

Rojters navodi da bi težnja Kosova da se pridruži Alijansi mogla biti komplikovana i podsjeća da četiri članice NATO - Rumunija, Španija, Grčka i Slovačka, još nisu priznale njegovu nezavisnost.

Bonus video: