Kurti: Mora postojati dogovor da bi srpski izbori bili dozvoljeni na Kosovu

Kosovski premije rekao je da vlada ne želi da uskrati biračko pravo građanima Srbije na Kosovu, ali prema njegovim riječima, ne može da postupa suprotno zakonima i Ustavu

3463 pregleda 2 komentar(a)
Kosovska Mitrovica (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kosovska Mitrovica (ilustracija), Foto: Shutterstock

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da treba da postoji dogovor sa Srbijom, kako bi se omogućilo održavanje srpskih predsjedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu, prenijela je Koha.

On je na virtuelnom sastanku sa ambasadorima i šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava Kosova dodao da Vlada ne želi da uskrati biračko pravo građanima Srbije na Kosovu, ali prema njegovim riječima, ne može da postupa suprotno zakonima i Ustavu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Odgovorno ćemo se odnositi prema oba pitanja“, rekao je Kurti i dodao da je u stalnoj komunikaciji sa zemljama Kvinte.

Tokom virtuelnog sastanka bilo je riječi i o bezbjednosnoj situaciji u regionu nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi N1.

"Republika Kosovo od početka je izrazila solidarnost sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom, dok je bez oklijevanja najoštrije osudila agresiju Rusije, pridruživši se EU, SAD i demokratskom svijetu u uvođenju sankcija toj zemlji", rečeno je na sastanku, prenosi Kosovo Onlajn.

Kako se dodaje, razgovarano je o većoj posvećenost i u oblasti ekonomske diplomatije, počevši od uspostavljanja kontakata i mostova za promociju potencijala Kosova širom svijeta.

Bonus video: