Podignuta optužnica za ratni zločin na Kosovu

Istraga, koja je trajala 12 mjeseci, pokazala je da je okrivljeni sa, za sada neidentifikovanim pripadnicima srpske policije i vojske, učestvovao u strijeljanju 130 lica, od kojih je 12 preživjelo

3046 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo 29. marta da je u Osnovnom sudu u Prištini podignuta optužnica za ratni zločin protiv M.A., državljanina Srbije albanske nacionalnosti.

Tužilaštvo je navelo da je optužnica protiv M.A. podignuta zbog sumnje da je počinio krivično djelo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

Okrivljeni M.A. se nalazi u istražnom pritvoru na osnovu rješenja sudije za prethodni postupak.

Prema navodima Tužilaštva, predmet protiv ove osobe odnosi se na masakr u Izbici, opština Srbica (Skenderaj), koji se dogodio 28. marta 1999. godine.

Istraga, koja je trajala 12 mjeseci, pokazala je da je okrivljeni sa, za sada neidentifikovanim pripadnicima srpske policije i vojske, učestvovao u strijeljanju 130 lica, od kojih je 12 preživjelo.

"U fazi istrage obezbijeđeno je dovoljno relevantnih pravnih dokaza koji potvrđuju osnovanu sumnju da je okrivljeni, u saizvršilaštvu sa drugim pripadnicima policije i vojske Srbije, učestvovao i doprinio izvršenju krivičnog djela za koje se tereti", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su tokom istrage, koju vodi Specijalno tužilaštvo Kosova, uzete izjave od svjedoka, te da postoji i dokazni materijal kao što su: video snimci i izvještaji sa obdukcije, kao i drugi dokazi kojima se utvrđuje da je 28. marta 1999. godine u selu Izbica ubijeno nevino civilno stanovništvo.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo i da se, zbog obima i složenosti slučaja, istraga o masakru u Izbici ne završava podizanjem ove optužnice.

Tokom rata na Kosovu je ubijeno oko 14.000 ljudi.

Ratne zločine na Kosovu je od 2000. do 2008. godine istraživala Misija Ujedinjenih nacija (UNMIK), dok je od 2008. za istrage ratnih zločina bila odgovorna Misija Evropske unije za vladavinu prava (EULEX). Ova misija je 2018. godine dokumente predala kosovskom tužilaštvu i lokalnim sudovima.

Lokalne organizacije, koje prate pravosudni sistem, smatraju da istrage o ratnim zločinima nisu efikasne.

Bonus video: