Rama: Albanija će tražiti od EU da put ka članstvu nastavi odvojeno od Sjeverne Makedonije

Bugarska je 2020. stavila veto na početak formalnih pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije, tvrdeći da Skoplje nije ispoštovalo dijelove sporazuma o prijateljstvu iz 2017, posebno u pogledu zajedničke istorije i jezika.

7782 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Albanija će tražiti od Evropske unije da nastavi proces pristupanja Uniji odvojeno od susjedne Sjeverne Makedonije koja se i dalje suočava sa bugarskim vetom, izjavio je u četvrtak albanski premijer Edi Rama.

I Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile su potrebne kriterijume za pokretanje pregovora o pridruživanju bloku. Ali je Bugarska 2020. godine stavila veto na početak formalnih pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije, tvrdeći da Skoplje nije ispoštovalo dijelove sporazuma o prijateljstvu iz 2017, posebno u pogledu zajedničke istorije i jezika.

Budući da su kandidature dvije zemlje povezane i da pokretanje pregovora o pristupanju zahtijeva jednoglasno odobrenje zemalja EU, veto je takođe onemogućio Albaniju da krene naprijed.

Govoreći u Tirani, Rama je rekao da nije optimista da će Bugarska uskoro ukinuti veto.

"Albanija ne može više da čeka da dva susjeda riješe svađu", rekao je Rama, dodajući da Albanija ima dobre odnose sa obje države.

"Naš politički kurs po ovom pitanju će se potpuno promijeniti", dodao je.

Rama je ove komentare iznio dok je predstavljao rezultate nacionalne ankete sa više od pola miliona ispitanika, koja je pokazala da 67 posto građana želi da se put članstva dvije zemlje raziđe.

Skoplje se decenijama suočavalo sa sličnim vetom Grčke. Na kraju je država promijenila ime 2018. u Sjeverna Makedonija kako bi nastavila put u EU.

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je prošle sedmice da razgovori o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije EU moraju početi što je prije moguće, jer bi svako odlaganje Zapadni Balkan učinilo ranjivim na vanjski uticaj.

Bonus video: