Njemačka o kineskom naoružanju - Srbija da se uskladi sa Evropskom unijom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije nekoliko dana najavio da će ove nedjelje biti predstavljen "ponos srpske vojske", ali nije precizirao o čemu je riječ

5140 pregleda 5 komentar(a)
Vučić i Berbok, Foto: Printscreen YouTube
Vučić i Berbok, Foto: Printscreen YouTube

Njemačka je saopštila da je primila k znanju da u Srbiju stižu kineski raketni sistemi, i upozorila da očekuje da Srbija uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom ako želi da postane članica.

Mediji su izvjestili da su u Srbiju stigli kineski raketni PVO sistemi FK-3. Vlasti u Srbiji nisu to potvrdile, dok je Peking saopštio da je riječ o "redovnoj vojnoj isporuci".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije nekoliko dana najavio da će ove nedjelje biti predstavljen "ponos srpske vojske", ali nije precizirao o čemu je riječ.

Beograd je te raketne sisteme kupio još 2019. i Srbija će biti prva zemlja u Evropi koja će ih imati.

"U principu, federalna vlada očekuje od svih kandidata za EU da se usklade sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, i tako joj se približavaju", saopštila je pres služba njemačke vlade.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u ponedjeljak je ponovila poziv Srbiji da se pridruži SAD, EU i drugim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Beograd je glasao protiv Rusije tri puta u UN, ali nije uveo sankcije Moskvi.

"Ako želite da postanete članica EU, a Srbija to želi, onda je važno da se u ovakvim momentima priključite spoljnoj politici EU i uvedete sankcije", rekla je Berbok.

Srpska vojna oprema uglavnom je bazirana na nekadašnjoj sovjetskoj tehnologiji i Rusija joj je glavni dobavljač. Beograd zavisi i od ruske nafte i gasa.

Zapadne zemlje strahuju da bi Rusija i Kina, pošto Srbija od njih kupuje oružje, mogle da povećaju uticaj na Balkanu. Kina je već uložila milijarde eura, uglavno kroz zajmove, za infrastrukturne i energetske projekte.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da Beograd razmatra kupovinu francuskih borbenih aviona Rafal, što neki tumače kao naznaku da se Beograd udaljava od Rusije.

Bonus video: