"Paketa za ekonomski preporod" vrijedne 100 miliona eura

Vlada Kosova usvojila nacrt zakona o minimalnoj zaradi i ukidanju poreza na nju

"Na ovom sastanku imamo još neke veoma važne odluke. Nacrt zakona kojim se otvara put za povećanje minimalne zarade na 264 eura bruto, od čega će korist imati 100 hiljada radnika. Takođe, ukida se porez na minimalnu zaradu, od čega će korist imati svi radnici"

4786 pregleda 1 komentar(a)
Kurti, Foto: REUTERS
Kurti, Foto: REUTERS

Vlada Kosova je današnjoj sjednici usvojila nacrt Zakona o minimalnoj zaradi na Kosovu, odluku o ukidanju poreza na minimalnu zaradu, odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i Nacrt zakona o rebalansu budžeta Kosova za 2022. godinu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da su juče predstavljene nove mjere "Paketa za ekonomski preporod" vrijedne 100 miliona eura, dok će danas glasati o tim mjerama od kojih će koristi imati oko 800 hiljada građana ili praktično svaka porodica na Kosovu.

"Na ovom sastanku imamo još neke veoma važne odluke. Nacrt zakona kojim se otvara put za povećanje minimalne zarade na 264 eura bruto, od čega će korist imati 100 hiljada radnika. Takođe, ukida se porez na minimalnu zaradu, od čega će korist imati svi radnici. Na dnevnom redu je i nacrt odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. U sadašnjim okolnostima, ova odluka ima za cilj da obezbijedi snabdijevanje građana osnovnim proizvodima kao što su pšenica, kukuruz, brašno, jestivo ulje, kuhinjska so i šećer", rekao je Kurti.

Na današnjoj sjednici usvojen je i nacrt Zakona o rebalansu budžeta Kosova, koji će se sa 2,75 povećati na 2,9 milijardi eura.