Bećković, Kusturica i episkopi SPC među pokretačima peticije protiv sankcija Srbije prema Rusiji

Peticijom se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade i "najznačajnijih institucija srpskog naroda" traži da odbace "pritiske i ucjene Zapada" i da ne uvode sankcije Rusiji

10457 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Peticija protiv uvođenja sankcija Rusiji od strane Srbije, koju je do sada potpisalo više od 200 javnih ličnosti, među kojima su akademici Matija Bećković, Kosta Čavoški i Vasilije Krestić, episkopi SPC Irinej i David, reditelj Emir Kusturica i bivši ambasador u Rusiji Slavenko Terzić predstavljana je danas u Beogradu, prenosi N1.

Peticijom se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade i "najznačajnijih institucija srpskog naroda" traži da odbace "pritiske i ucjene Zapada" i da ne uvode sankcije Rusiji.

Ocjenjuje se da srpski i ruski narod vežu "najtešnje veze" i da je "trajno savezništvo" sa tom zemljom danas "jedini garant očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno Kosova i Metohije u njenom sastavu", kao i očuvanja dejtonske ustavne pozicije Republike Srpske.

Potpisnici peticije izrazili su nadu da će ukrajinski narod "odbaciti" zapadne saveznike koji ih, kako se navodi, iz sebičnih interesa guraju u sukob sa "slovenskom braćom".

Dodali su da iza peticije ne stoji "niti jedna politička organizacija" i najavili da će drugi krug potpisnika objaviti na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja.

Po Bećkovićevim riječima, Srbija sebi ne bi smjela da dozvoli "poniženje" u vidu uvođenja sanckija Rusiji.

"Ni Hitler nije tražio od Srbije da šalje vojsku na Istočni front, to je i za njegova mjerila bilo previše, kao neka vrsta incesta. Nijednom malom narodu u naše vrijeme ne bi palo na pamet da uvodi sankcije Rusiji, to im neko naređuje, ne zbog Rusije, nego da se zna ko im je gazda", rekao je Bećković.

Bonus video: