Vučić sa senatorima SAD o evropskoj integraciji, saradnji i krizi u Ukrajini

Predsjednik Srbije je naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svjedoči i glasanje Srbije u Generalnoj skupštini UN i drugim međunarodnim tijelima

5143 pregleda 1 komentar(a)
Vučić, Foto: Shutterstock
Vučić, Foto: Shutterstock

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa delegacijom američkog Senata o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini, saopštilo je Predsjedništvo.

Vučić je na sastanku sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom naveo da je unaprijeđenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

"Trgovinska razmjena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa", rekao je predsjednik Srbije.

Povodom krize u Ukrajini, Vučić je naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svjedoči i glasanje Srbije u Generalnoj skupštini UN i drugim međunarodnim tijelima, navodi se u saopštenju.

Vučić se zahvalio na podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU, a o situaciji u regionu je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH.

Prema njegovim riječima, za Srbiju je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.

Senatori SAD čestitali su predsjedniku Vučiću pobjedu na nedavno održanim izborima i naglasili značaj saradnje Srbije i SAD.

Bonus video: