Republika Srpska: Suspendovane sve odluke o pristupanju NATO, svaki budući status koordinisaće sa Srbijom

U Rezoluciji je navedeno da teritorija RS-a ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo
97 pregleda 0 komentar(a)
Republika Srpska, Foto: Shutterstock
Republika Srpska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.10.2017. 12:00h

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS u kojoj je navedeno da je RS neutralna u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

"Republika Srpska je opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma", navedeno je u Rezoluciji koja je usvojena rano jutros u parlamentu RS glasovima stranaka vladajuće koalicije (SNSD-DNS-SP-Slobodni srpski demokratski klub).

Sjednici parlamenta nisu prisustvovali poslanici opozicionih stranaka – SDS,PDP. NDP, kao ni poslanici bošnjačke koalicije Domovina.

U Rezoluciji je dalje navedeno da Narodna skupština utvrđuje obavezu svih organa i institucija Republike Srpske na provođenje ovog dokumenta, primjenjujući ustavne nadležnosti RS.

"Svako suprotno postupanje biće sankcionisano u skladu sa zakonom", navedeno je u Rezoluciji.

Još je istaknuto da ranije donijeti akti Narodne skupštine Republike Srpske, koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe.

Narodna skupština RS je 2005. godine donijela odluku o opredjeljenju za stalno članstvo u NATO, a potom je usvojen i Zakon o oružanim snagama u kojem su se svi izabrani predstavnici obavezali da rade na putu za članstvo u NATO.

Predsjedništvo BiH je u junu 2009. godine usvojilo zaključak da će uputiti formalni zahtjev Bosne i Hercegovine za dobijanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

Tada je član Predsjedništva BiH iz RS bio Nebojša Radmanović, visoki funkcioner SNSD-a.

Parlament RS je obavezao na poštovanje ove Rezolucije i sve predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine, jer su, kako je naglašeno, birani u Republici Srpskoj koja je po ustavu i zakonu izborna jedinica.

Obaveza se odnosi i na predstavnike iz Republike Srpske u međunarodnim organizacijama i forumima.

Narodna skupština obavezuje Vladu i sve druge organe i institucije da obavještavaju Narodnu skupštinu o aktivnostima koje preduzimaju na sprečavanju pokušaja kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava Republike.

U Rezoluciji se još ističe trajno opredjeljenje RS za poštovanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine utvrđenog Dejtonskim sporazumom i naglašava da je, prema tom sporazumu, teritorija Republike Srpske jedinstvena, nedjeljiva i neotudjiva.

"Teritorija Republike Srpske u procentu 49 posto i 51 posto teritorije Federacije su neotuđivo pravo u okviru medjunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine. To potvrdjuje i Arbitražna odluka kojom je uspostavljen Brčko-distrikt Bosne i Hercegovine kao suvlasništvo (kondominijum) oba entiteta, bez uspostavljanja teritorije Bosne i Hercegovine", stoji u rezoluciji.

U dokumentu je upozoreno da bi se "svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom Republike Srpske smatrao se kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo".

Bonus video: