Više od 30 zemljotresa tokom noći u BiH

Najjači zemljotres nakon onog sinoć u 23.07, koji je potresao i Crnu Goru, bio je jutros u 4.20 i imao je jačinu 4,4 stepena po Rihteru

50451 pregleda 125 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.04.2022. 09:10h

Nakon prvog zemljotresa, jačine 5,7 stepeni po Rihteru, u Bosni i Hercegovini je zabilježeno više od 30 zemljotresa slabijeg intenziteta, prenosi portal Kliks. To su, kako navodi portal, podaci Republičkog seizmološkog zavoda Srbije.

Najjači zemljotres nakon onog sinoć u 23.07, koji je potresao i Crnu Goru, bio je jutros u 4.20 i imao je jačinu 4,4 stepena po Rihteru. U 2.59 zabilježena je jačina 4,3 stepena, u 2.02 bio je jačine 2,6 stepeni, a u 1.55 jačina mu je bila 2,9 stepeni po Rihteru. Epicentri svih zemljotresa bili su u blizini Stoca.

Samo nekoliko minuta nakon prvog, zabilježen je i zemljotres jačine 3,1 stepen po Rihteru. Njegov epicentar je bio 23 kilometra jugoistočno od Nevesinja na dubini od dva kilomera, prenosi RTRS.

Oko sat vremena kasnije dogodio se još jedan potres na tom području. Prema podacima EMSC-a bio je jačine 3,9 stepeni. Epicentar posljednjeg potresa je bio 18 kilometara sjeveroistočno od Stoca na dubini od 10 kilometara.

Dvadesetosmogodišnja djevojka iz Stoca preminula je u bolnici u Mostaru, nakon što se na njenu porodičnu kuću u Kukavcu srušila stijena.

Direktor DZ Stolac: Svi povrijeđeni pušteni na kućno liječenje, u pripravnosti smo

Direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž rekao je da se u tu zdravstvenu ustanovu javilo nekoliko povrijeđenih osoba.

Raguž je naglasio da je jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede te da je prevezena u bolnicu u Mostaru, a da su kod ostalih osoba koje su se javile u Dom zdravlja utvrđene lakše povrede.

„Večeras su u Domu zdravlja angažovana četiri tima hitne pomoći, spremni smo ukoliko još nešto bude potrebno. Sa terena znamo da ima nekih manjih odrona, oštećenja fasada na kućama, a dalje će vjerovatno Civilna zaštita procijeniti stanje na terenu“, kazao je Raguž, kako prenosi N1.

Govoreći o osobama koje su lakse povrijeđene, Raguž je pojasnio da je riječ uglavnom o ogrebotinama, iščašenju skočnog zgloba, s obzirom na to da su svi usljed straha i panike pokušali da pobjegnu iz kuće na sigurno.

"Bilo je i manjih povreda glave zbog predmeta koji su padali u kućama, ali ništa nije bilo značajnije i ozbiljnije. Svi su pušteni na kućno liječenje", zaključio je direktor Doma zdravlja Stolac.

U Ljubinju veća materijalna šteta

Načelnik Ljubinja Stevo Drapić rekao je da je najvažnije da u tom gradu nije bilo ljudskih žrtava i da nema povrijeđenih, a da će materijalnu štetu nekako sanirati. Oštećene su zgrada opštine, bolnice i neke starije kuće u tom gradu.

U Trebinju nije bilo neke veće materijalne štete, navodi reporterka N1.

“Objekti su pretrpjeli ozbiljnu materijalnu štetu, pogotovo zgrada opštine, i pitanje da li će se u njima moći i boraviti i na koji način, jer je ona građena još za vrijeme Austrugarske monarhije”, naglasio je načelnik opštine Stolac za RTRS.

On je dodao da će se u narednom periodu vršiti procjena štete.

“Nije sinoć bilo lako biti u Ljubinju, jer epicentar zemljotresa bio je svega devet kilometara od našeg mjesta”, istakao je Drapić.

Stepan Bošković, načelnik Opštine Stolac, nakon snažnog zemljotresa koji je u tom gradu u Hercegovini odnio i prvu žrtvu, za N1 je kazao da informacije sa terena govore da na periferiji, ali i centru nema nikakvih značajnijih materijalnih šteta osim na dvije porodične kuće.

Kako je dalje pojasnio, na tim objektima je pričinjena šteta kada se usljed snažnog podrhtavanja tla odronilo kamenje i oštetilo kuće.

“Nažalost, usljed svega toga, povrijeđene su tri osobe iz jedne porodice dok je jedna osoba podlegla povredama kako su nam javili iz bolnice u Mostaru. Ovu priliku koristim da izrazom saučešće porodici i sada evo kažem da će grad i opština stajati iza te materijalne štete. Ne možemo nadoknaditi ljudski život, ali možemo stati iza porodice i da se svi solidarišemo i olakšamo ljudima u ovim teškim trenucima”, naveo je Bošković.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović rekao je Srni da u Bileći nema povrijeđenih. Pričinjena je materijalna šteta koju će utvrditi komisija koja će biti formirana, kazao je Vujović.

U opštini Berkovići nema povrijeđenih, a nastala šteta će se utvrditi, prenosi N1.

Bonus video: