Dodik o odlasku u Moskvu na obilježavanje Dana pobjede: "Postavite kamere na granične izlaze pa snimite ko izađe"

Srpski član Predsjedništva BiH kazao da ta zemlja neće uvesti sankcije Rusiji

11850 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je da BiH neće uvesti sankcije Rusiji, ali nije direktno odgovorio da li će on ili neko iz Republike Srpske putovati u Moskvu na Dan pobjede 9. maja.

"Postavite kamere na granične izlaze pa snimite ko izađe", kazao je on.

Pojedini mediji u Bosni i Hercegovini objavili su da je Dodik dobio poziv službene Moskve da prisustvuje paradi 9. maja, ali da je odgovorio da ne može prisustvovati.

Dodik je ocijenio da će novi paket sankcija Evropske unije Rusiji, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte, sigurno proizvesti probleme na ovom prostoru.

"Mi se ne možemo lako prebaciti na neka druga tržišta, pogotova na tržišta koja su skupa. Veliko je pitanje kako ćemo u budućem vremenu. Imamo korentan odnos sa naftnom industrijom, odnosno sa kompanijom koja se ovdje bavi time", kazao je on.

Dodao je da je očegledno da EU "ubrzava proces isključivanja Rusije iz svih stvari".

Odgovarajući na pitanje ko će podnijeti izvještaj u Savjetu bezbjednosti UN, koji je za 11. maj zakazao sjednicu posvećenu BiH, Dodik je rekao da je Predsjedništvo BiH zaduženo za spoljnu politiku, dodajući da je sektor spoljne politike "potpuno razvaljen" antiustavnim i protivzakonitim ponašanjima pojedinaca u proteklom periodu.

"Pokušaćemo da obezbijedimo da se naš glas tamo čuje i on će se čuti svakako", rekao je Dodik.

Bonus video: