Makedonija: SDSM vodi 49 opština, VMRO DPMNE u 10, a DUI u 12

DIK u roku od 12 sati od zatvaranja biačkih mora da da potpune preliminarne razultate, a to bi, preme rečima Čičakovskog, moglo da se desi danas oko 11 ili 12
2 komentar(a)
Makedonija izbori, Foto: Reuters
Makedonija izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2017. 06:25h

Državna izborna komisija (DIK) Makedonije objavila je prve preliminarne rezultate lokalnih izbora, prеma kojima kandidati za gradonačelnike vladajućeg SDSM vode u 49 opština, a opozicionog VMRO DPMNE u 10.

Na osnovi glasova koji su obrađeni do 1 sat kandidati za gradonačelnike najveće stranke etničkih Albanaca u Makedoniji DUI vode u 12, a devet drugih partija, kalicija i grupa građana vode u ostalim opštinama, rekao je predsjednik DIK Aleksandar Čičakovski na konferenciji za novinare.

Do jedan sat poslije ponoći u DIK je obrađeno 60,59 procenata od glasova izašlih birača.

DIK u roku od 12 sati od zatvaranja biačkih mora da da potpune preliminarne razultate, a to bi, preme rečima Čičakovskog, moglo da se desi danas oko 11 ili 12.

U Makedoniji je u nedjelju održan prvi krug lokalnih izbora, na kojima se glasalo za gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Gradu Skoplju.

Drugi krug izbora za gradonačelnike, koji se biraju po većinskom sistemu, biće održan za dvije sedmice, 29. oktobra.

Zaev: Era lokalnih šerifa je završena

Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev ocijenio je da su građani i na lokalnim izborima dali podršku politici njegove vlade i istakao da je "era lokalnih šerifa završena".

"Narod je dao podršku za rast i razvoj Makedonije, dao je podršku za jedno društvo za sve", rekao je Zaev na slavlju povodom pobjede SDSM na lokalnim izborima u većini opština, koja je uz vatrome održana ispred zgrade Vlade Makedonije.

Zaev je novim gradonačelnicima i odbornicima iz svoje stranke poručio da je "era lokalnih šerifa završena" i da je njihova obaveza prema građanima velika.

"Sada nema izgovora. Moramo da zasučemo rukave za sve gradjane naše lepe Makedonije. Obećali smo da ćemo biti servis gradjana, kako oni diktiraju mi ćemo da radimo", istakao je Zaev.

Gruevski: Najveća odgovrnost je moja, ali izbori su bili nefer

Lider najveće opozicine stranke u Makedoniji VMRO DPMNE Nikola Gruevski izjavio je da ima najveću odgovrnost za loše izborne rezultate stranke, ali i da su izbori bili nedemokratski i nefer.

On je rekao da će se o lošim rezultatima na lokalnim izobira, razlozima i budućem pravcu razgovarati odmah nakon njih.

Gruevski je ocijenio da su na rezultate uticali brojne nepravilnosti, nedemokratska i nefer atmosfera, kao i zaplašivanje i uzurpiranje državnih resursa, pritisak i potkupljivanje.

"Imamo informacije za direktan potkup glasača, imali smo crnu kampanju, a izborni dan je bio sa brojnim neregularnostima i kršenjem Izbornog zakona. Imam ozbiljne indicije za manipulaciju glasačkim listićima i sumnju za ozbiljnu krađu glasova", rekao je Gruevski.

Bonus video: