U Kragujevcu hapšenje zbog lažnih dojava, 70 beogradskih škola danas nastavu drži onlajn

Samo u jednom danu, 16. maja, dojave su dostavljene elektronskom poštom na 173 školskih adresa od 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu

8051 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2022. 13:36h

U 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u Beogradu nastava će danas biti organizovana onlajn jer je u toku pregled nakon dojava o postavljenoj bombi, izjavio je pomoćnik ministra prosvjete Srbije Milan Pašić.

Dojave o bombama u školama i tržnim centrima stizale su prethodna dva dana.

Pašić je za RTS rekao da 96 odsto osnovnih i srednjih škola u Srbiji radi po neposrednom modelu kao i da izvan Beograda nije bilo dojava o postavljenim bombama. "U Beogradu se ti brojevi mijenjaju iz časa u čas. Poslednje informacije od sinoć u 22 časa govore da će nastava danas biti organizovana na daljinu u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u glavnom gradu", rekao je Pašić. Dodao je da je u svim školama u kojima su obavljeni kontradiverzioni pregledi, utvrđeno da nije bilo postavljenih eksplozivnih naprava.

Dojave o bombama u zdravstvenim ustanovama: Posle KBC Zvezdara, stigla i na VMA

Nakon serije dojava u školama širom Beograda, dojavljeno je da je bomba i u bolnicu KBC "Zvezdara", u kojoj je, prema snimcima na društvenim mrežama, u toku evakuacija. Ubrzo nakon toga, bomba je dojavljena i na Vojno medicinskoj akademiji (VMA).

Ubrzo nakon dojave, na teren su izašle antidiverzione ekipe kako bi izvršile provjeru.

Za sada, kako piše Nova.rs, nema informacija da li su evakuisani osoblje i pacijenti.

Hapšenje u Kragujevcu zbog lažne dojave

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Kragujevcu uhapsili su I. K. (22) iz Bajine Bašte, osumnjičenog da je 17. maja telefonom pozvao dežurnu službu i prijavio da je u Policijskoj upravi u Kragujevcu postavljena bomba. Policija u Kragujevcu je saopštila da je, "zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje panike i nereda", nakon hapšenja osumnjičenom I. K. određeno zadržavanje do 48 sati. "On će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu", navela je policija.

Kontradiverzionim pregledom utvrđeno je da je dojava bila lažna. Javni objekti u Beogradu i širom Srbije su poslednjih mjeseci, od početka ruske invazije na Ukrajinu, bili meta lažnih dojava o postavljenim bombama.

Samo u jednom danu, 16. maja, dojave su dostavljene elektronskom poštom na 173 školskih adresa od 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu.

Meta dojava, koje su stigle elektronskom poštom, bili su i zoo vrt, aerodromi, tržni centri, letovi Air Serbia za Rusiju, mostovi.

Bonus video: