Mišel: Proces proširenja EU na Zapadni Balkan treba da bude efikasniji i dinamičniji

Na sjednici Evropskog ekonomsko-socijalnog odbora, savjetodavnog tijela EU, Mišel je rekao da bi "rješenje moglo da leži u progresivnoj i postepenoj integraciji, već tokom procesa pristupanja"

3349 pregleda 2 komentar(a)
Mišel, Foto: Reuters
Mišel, Foto: Reuters

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je danas, uoči posjete Beogradu, da proces proširenja EU na Zapadni Balkan treba da bude efikasniji i dinamičniji i da stvori novi zamah koji će podstaći reforme.

Na sjednici Evropskog ekonomsko-socijalnog odbora, savjetodavnog tijela EU, Mišel je rekao da bi "rješenje moglo da leži u progresivnoj i postepenoj integraciji, već tokom procesa pristupanja".

"Na primjer, kada neka zemlja ispuni neophodne standarde u datom sektoru, mogla bi aktivno da učestvuje i da ima savjetodavni glas u radu Savjeta ministara, zavisno od agende. Zemlja bi se takođe postepeno integrisala u akcije EU, kako se bude potvrđivala njena usaglašenost sa pravnim tjekovinama Unije. Primjera radi, u određenim oblastima unutrašnjeg tržišta, roming zoni EU ili zajedničkom energetskom tržištu", kazao je Mišel.

Naveo je da bi zemlja kandidat za članstvo, kada dostigne određena mjerila, "takođe imala koristi od pristupanja evropskim programima i fondovima EU koji nude konkretne koristi njenim građanima", prenijela je EU info mreža.

Mišel je rekao i da bi "mehanizmi reverzibilnosti takođe trebalo da budu integrisani" u proces pristupanja, tako da zemlji kandidatu "određene beneficije integracije budu povučene ako ona nazaduje u pogledu vladavine prava".

Predsjednik Evropskog savjeta sjutra dolazi u Beograd, gdje će posjetiti Naučno-tehnološki park sa predsjednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

Mišel će u Naučno-tehnološkom parku prisustvovati potpisivanju zajedničkog projekta za podršku istraživanju, inovacijama i preduzetništvu u Srbiji. Projekat finansiraju EU, koja će Srbiji donirati 41,5 miliona evra, i Svjetska banka, koja će Beogradu pozajmiti 43 miliona evra.

Mišel će se potom sastati sa Vučićem.

Iz Beograda Mišel putuje u Bosnu i Hercegovinu, a zatim u Albaniju.

Bonus video: