MUP Srbije identifikovao zemlje iz kojih stižu lažne dojave o bombama

“Utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dvije iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije”, stoji u saopštenju MUP-a

5714 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pripadnici bezbjednosnih službi Srbije identifikovali su više zemalja iz kojih su posljednjih nedjelja stizale prijeteće poruke i lažne dojave o bombama na adrese javnih objekata u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije u srijedu uveče.

“Utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dvije iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije”, stoji u saopštenju MUP-a.

Kako se dodaje, identifikovali su lokacije ukupno 19 mejl adresa sa kojih su stigle prijeteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji.

“U pitanju (su) strani državljani koji ne žive u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

MUP Srbije, kako se navodi, ovim povodom vrši razmjenu podataka preko Europola i Interpola sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švajcarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom „Google“.

Naime, 18 adresa je sa Gmail servisa i jedna mejl adresa je servisa ProtonMail.

Prijeteće poruke su prethodnih dana, kako navode iz MUP-a, slali i građani Srbije.

“Zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima, pripadnici MUP-a su za četiri dana procesuirali osam lica, državljana Srbije - uhapšena su dva lica, a protiv još šest maloljetnih lica podnijete su krivične prijave u redovnom postupku”, dodaju u saopštenju.

Ekipe MUP-a Srbije su, kako kažu, u prethodna tri dana izvršile kontradiverzione preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica i tržnih centara širom Srbije, nakon kojih se ispostavilo da su sve prijave bile lažne.

Premijerka Vlade Srbije, Ana Brnabić je u utorak, 17. maja izjavila da su dojave o bombama u Srbiji pritisci iz inostranstva zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, dok je dan ranije ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocijenio da se protiv Srbije lažnim dojavama o bombama vodi specijalni rat.

Pripadnici MUP-a, Uprave kriminalističke policije, su do ovih saznanja došli u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, Višim javnim tužilaštvom i Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.