Vučić: Mišel na veoma snažan način izrazio želju u očekivanjima da se Srbija pridruži sankcijama protiv Rusije

Na konferenciji za novinare Mišel nije direktno rekao da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, a susret sa Vučićem bio je zatvoren za javnost

7918 pregleda 2 komentar(a)
Mišel i Vučić u Beogradu, Foto: BETAPHOTO
Mišel i Vučić u Beogradu, Foto: BETAPHOTO

Ruski rat protiv Ukrajine je uzdrmao evropski kontinent, okončao mir u Evropi i došlo je vrijeme da moramo da radimo zajedno i da štitimo jedni druge, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel u Beogradu.

Nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Mišel je rekao da se evrointegracije Srbije i Zapadnog Balkana moraju ubrzati i potvrdio "punu posvećenost" Evropske unije pristupnim pregovorima.

Dodao je da zemlje kandidatkinje treba da osjete "opipljive koristi" od članstva u EU.

Na konferenciji za novinare Mišel nije direktno rekao da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, a susret sa Vučićem bio je zatvoren za javnost.

Vučić rekao da se od Srbije traži da uvede sankcije

"Predsjednik Mišel je na veoma snažan način izrazio želju u očekivanjima da se Srbija pridruži sankcijama protiv Rusije, ja sam Mišela upoznao sa našim stavovima", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Mišelom.

Srpski zvaničnici su ranije više puta ponavljali da Srbija neće podržati uvođenje sankcija Rusiji zbog, kako su objasnili, zaštite vitalnih interesa zemlje.

Vučić je rekao je posjeta predsjednika Evropskog savjeta Srbiji "u ovom trenutku od velikog značaja za budućnost i za ono što treba da učinimo".

Vučić se zahvalio Mišelu što je "činio sve što je u njegovoj moći" da Zapadni Balkan bude dio Evropske unije.

"Ja sam istakao činjenicu da je naš cilj punopravno članstvo u Evropskoj uniji i da je opredjeljenje Srbije da bude na evropskom putu", rekao je Vučić, dodajući da to "nije samo emocionalno pitanje, već i pitanje razuma".

U robnoj razmjeni Srbije, kako je rekao Vučić, Evropska unija učestvuje sa gotovo 31 milijardu eura. Dodao je da je EU najveći izvoznik i uvoznik u razmjeni sa Srbijom. Istakao je i da je Evropska unija najveći investitor, sa 67 odsto od ukupnih investicija.

Zahvalilo se na "suštinskim i strukturnim promjenama" u Srbiji u kojima je EU učestvovala.

Dodao je da mu je Mišel ukazao da Srbija mora da radi na vladavini prava i da poboljša stanje u medijima.

Govorilo se, prema Vučićevim riječima, o pregovorima Beograda i Prištine, a Vučić je rekao da je "razumio sve riječi i brige i govorio o poziciji Srbije", ističući da je Srbija opredijeljena za dijalog.

Vučić je izrazio nadu da će se dvije strane, kako je rekao, uz pomoć Evropske unije približiti "kompromisnom rješenju".

Stav Srbije o sankcijama nepromijenjen

Srbija je do sada u Ujedinjenim nacijama podržala tri rezolucije koje su u vezi sa ratom u Ukrajini - rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu, rezoluciju kojom se od Rusije zahtijeva momentalni prekid rata, kao i isključivanje Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava.

Srbija računa na podršku Rusije, kao stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), oko pitanja Kosova, svoje bivše pokrajine, koja je 2008. godine proglasila nezavisnost, a koju zvanični Beograd odbija da prizna.

Od Rusije takođe dominantno zavisi u sferi energetike, pa tako ruska preduzeća drže monopol na tržištu nafte i gasa u Srbiji.

Evropska geopolitička zajednica bi olakšala proces pristupanja EU

Mišel je izjavio da bi "Evropska geopolitička zajednica", čije je osnivanje predložio, pomogla zemljama koje žele da se pridruže Evropskoj uniji jer bi olakšala proces njihovog pristupanja. On smatra da bi ta nova platforma pružila priliku za redovnu razmjenu gledišta na najvišem nivou koje bi povećalo "međusobno političko razumijevanje uključenih strana".

Naveo je da je predlog za stvaranje "Evropske geopolitičke zajednice" iznio jer je "važno da odmah sad" postoji politički format koji će omogućiti "zajedničku posvećenost konkretnim izazovima".

"Ta platforma, taj format će se posvetiti zajedničkim izazovima, naročito spoljnopolitičkim i geopolitičkim. Imamo neke konkretne ideje o tome ko bi to razrađivao, pričali smo o tome sa predsjednikom Vučićem, ali cilj nam je da saslušamo naše partnere kako bi nova platforma bila efikasna i konkretna", dodao je.

Mišel je rekao da "to nije neka nova ideja iz Brisela koja je predložena kako bi nešto odložila", već naprotiv, radi povećanja saradnje i koordinacije između članica EU i zemalja kandidata za članstvo.

On je kazao njegova posjeta Beogradu "šalje snažan signal bliske saradnje" Srbije i EU i dodao da je Naučno-tehnološki park, koji je ranije danas obišao, "odličan primjer kako EU doprinosi budućnosti Srbije".

"Kada ulažemo u inovacije i startapove u Srbiji, mi zapravo ulažemo u srpski narod. Vaši projekti postaju naši zajednički projekti i naša zajednička budućnost", naveo je.

Mišel je rekao da je došao u Beograd da potvrdi punu posvećenost EU pristupnim pregovorima sa Srbijom, navodeći da najavljeni sastanak lidera članica EU i zapadnobalkanske šestorke, u Briselu 23. juna, treba da proširi dijalog i da produbi saradnju dvije strane.

"Izazovi s kojima se suočavamo zahtijevaju nove načine razmišljanja i rada. Moramo da ubrzamo evropske integracije i da stvorimo podsticaj za reforme. Želimo da damo konkretne benefite svim građanima Srbije i svim partnerima u regionu, a to znači da već sada počnemo sa integracijom, tokom pristupnih pregovora", kazao je Mišel.

On je juče pozvao na stvaranje "Evropske geopolitičke zajednice" sa ciljem produbljivanja operativne saradnje u suočavanju sa zajedničkim izazovima u Evropi. Naveo je i da proces proširenja EU na Zapadni Balkan treba da bude efikasniji i dinamičniji i da bi "rješenje moglo da leži u progresivnoj i postepenoj integraciji, već tokom procesa pristupanja".

Vučić: Ne vidim ništa loše u ovome za Srbiju

Vučić je izjavio da očekuje da se Srbija prikloni ideji Evropske geopolitičke zajednice, odnosno inicijativi Mišela čiji je cilj produbljivanje saradnje u suočavanju sa zajedničkim izazovima u Evropi.

"Ne vidim ništa loše u ovome za Srbiju i što se Srbije tiče, vjerujem da poslije razgovora koje ću sa predstavnicima vlade da imam, da ćemo se mi tome sa velikim zadovoljstvom i velikom nadom prikloniti i priključiti", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Mišelom u Beogradu.

Ocijenio je da je ta inicijativa značajna za sve na Zapadnom Balkanu i da posjeta Mišela predstavlja "energizaciju" svega što bi trebalo da se dogodi 23. juna u Briselu, na velikom samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u kome će učestvovati i Srbija.

Vučić je istakao da je o toj inicijativi razgovarao i sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, kao i danas sa Mišelom i istakao da je "uvijek lako naći manu nečemu, ali da on ne može da spada u većinu".

"Ja nemam ništa protiv, ne vidim nikakve zavereničke teorije u tome, za mene je to važan korak napred i zahvalan sam Mišelu i Makronu na toj inicijativi", istakao je Vučić.

Prema njegovim riječima, sigurna prilika da se dva puta godišnje razgovara na samitima sa 27 lidera zemalja Evropske unije, što bi ta inicijativa omogućila, je "velika stvar za Srbiju".

"To je velika promjena i to je velika stvar, time možete da iznosite ljudima svoje stavove, time možete da štitite svoju zemlju, da tražite, da molite, da se borite za svoju zemlju efektivnije i efikasnije nego do sad", kazao je Vučić.

Govoreći o evropskom putu Srbije, Vučić je istakao da se Srbija od kada je počela pregovore sa EU obavezala na sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom i naglasio da to "nije nikakva novost".

"Moramo da budemo dovoljno fer prema sebi, odavno smo mi priznali da želimo da budemo deo EU, da to tražimo, da je to naša molba, zahtjev, ali je takođe i njihov zahtjev i prije davanja statusa kandidata bio postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom", kazao je Vučić.

Bonus video: