Više od 100 novih dojava o bombama u školama u Srbiji

“Do okončanja kontradiverzionog pregleda nastava će se odvijati onlajn”, saopštilo je Ministarstvo prosvjete dodajući da će učenici će biti vraćeni u klupe nakon bezbjednosne potvrde

2126 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Šolske uprave Novi Sad, kao i nekih škola u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Kako se navodi, u cilju bezbjednosti učenika škole su obavijestile Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije o prijetnji i policijske ekipe su na terenu.

“Do okončanja kontradiverzionog pregleda nastava će se odvijati onlajn”, saopštilo je Ministarstvo prosvjete dodajući da će učenici će biti vraćeni u klupe nakon bezbjednosne potvrde.

Dodaje se da će o načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu škole obavijestiti učenike i njihove roditelje redovnim kanalima komunikacije.

Prethodnog dana ministar prosvjete Branko Ružić rekao je da je policija utvrdila da su sve dotadašnje dojave o bombama u školama bile lažne, prenosi Beta.

On je za jednu srbijansku televiziju podsjetio da je proteklih dana bilo mnogo dojava o postavljenim bombama u školama, posebno u Beogradu, i da su sve "konačno pregledane".

Naglasio je da je u "100 odsto slučajeva bilo riječ o lažnim dojavama".

Kako je ranije izjavio pomoćnik ministra prosvjete Milan Pašić, u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u Beogradu nastava je 18. maja bila organizovana onlajn, jer su obavljani pregledi nakon dojava o postavljenim bombama.

U Srbiji je i u srijedu, 18. maja, upućeno više dojava o navodno postavljenim bombama u objektima u Beogradu, Novom Sadu u Vojvodini i Nišu na jugu Srbije.

Dojave su pristigle elektronskom poštom na adrese bolnica, škola, aerodroma, tržnih centara, zoološkog vrta, mostova, kao i za letove kompanije Air Serbia za Rusiju.

Branko Ružić je za istu televiziju rekao da je koordinacija i saradnja policije i Ministarstva prosvjete bila izuzetna.

Prema njegovim riječima, očigledna namjera onih koji su slali anonimne dojave je bila da se "iznure svi državani resursi i da se parališu društvo i država".

Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova od 18. maja, prijetnje su stigle iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije i još tri zemlje.

Niška policija je identifikovala četvoricu maloljetnika koji se sumnjiče za lažno dojavljivanje o bombi u Gimnaziji "Bora Stanković", saopštila je 19. maja lokalna policija grada na jugu Srbije, prenosi agencija Beta.

Oni se sumnjiče da su, po prethodnom dogovoru, kupili SIM karticu, a potom prijavili da će eksploziv biti aktiviran za pola sata, navela je Policijska uprava Niš.

Kako je Beta ranije javila, škola je odmah evakuisana, a dojava o bombi bila je anonimna.

Ovo je treća dojava o podmetnutoj bombi u Nišu u posljednjih mjesec dana.

Кontradiverzionim pregledom utvrđeno je da je prijava lažna.

Protiv osumnjičenih, od kojih dvojica imaju 17 godina a dvojica 16 godina, biće podnijeta krivična prijava zbog sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje panike i nereda.

Ova dojava je stigla 18. maja, kada je u Srbiji upućeno više dojava o navodno postavljenim bombama u objektima u Beogradu, Novom Sadu u Vojvodini i Nišu na jugu Srbije.

Javni objekti širom Srbije su posljednjih mjeseci, od početka ruske invazije na Ukrajinu, bili meta lažnih dojava o postavljenim bombama, a samo u jednom danu, 16. maja, dojave su dostavljene elektronskom poštom na 173 školskih adresa od 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu.

Meta dojava, koje su stigle elektronskom poštom, bili su i zoo vrt, aerodromi, tržni centri, letovi Er Srbije za Rusiju, mostovi.

Bonus video: