prvostepena presuda

Gruevskom devet godina zatvora zbog rušenja zgrade političkom neistomišljeniku

U sudskom postupku nazvanom TNT osuđeni još i bivši ministar, nekadašnji gradonačelnik i građevinska inspektorka

2787 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud u Skoplju osudio je danas bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog na devet godina zatvora zbog rušenja poslovno-stambenog objekta političkom neistomišljeniku u vrijeme kad je bio na vlasti.

Zejedno s Gruevskim u sudskom postupku nazvanom TNT osuđeni su i njegov nekadašnji bliski saradnik i ministar za transport i veze Mile Janakievski - na tri godine zatvora, kao i bivši gradonačelnik skopske opštine Gazi Baba Toni Trajkovski i građevinska inspektorka u toj opštini Elesiveta Najdovska - na po četiri godine.

Po prvostepenoj presudi, osuđeni će morati da biznismenu Fijatu Canavskom, kome su srušili stambeno-poslovni objekat Kosmos koji je bio pri kraju izgradnje, solidarno nadoknade štetu od 683.514.964 denara (više od 11 miliona eura).

Tužilaštvo je tu sada osuđenu grupu gonilo za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, a stranke u sudskom postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Sudija Ognen Stavrev naveo je da su od od 1. aprila 2011. do kraja te godine tadašnji premijer Gruevski i ministar saobraćaja Janakieski odlučili da se osvete Fijatu Canovskom zbog odluke da partija koju je tada imao PEI neposredno pred parlamentrne izbore izađe iz vladine koalicije sa VMRO DPMNE i pređe u koaliciju konkuretskog SDSM.

"Gruevski i Janakieski su, koristeći svoju vladajuću moć, podsticali Tonija Trajkovskog da zloupotrebi službeni položaj gradonačelnika Gazi Babe koji je predložila VMRO DPMNE i da nelegalno sruši Kosmos koji je izgradila firma Fijata Canovskog", rekao je sudija Stavrev.

Rušenje Kosmosa je počelo 1. avgusta 2011, samo nekoliko nedjelja poslije nove izborne pobjede VMRO-DPMNE, a sudski postupak je rezutat prisluškivanih razgovora koje je obavio nekadašnji lider SDSM Zoran Zaev.

Presuda u slučaju TNT je četvrta presuda Gruevskom koji je krajem 2018, da bi izbjegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne za nezakonitu kopovinu službenog blindiranog "mercedesa", pobjegao Madjarsku, gdje je dobio politički azil.

Pored tog sudskog postupka nazvanog "Tenk", Gruevski ima pravosnažnu presudu i u slučaju organizovanja nasilja nad političkim protivnicima nazvanom "Nasilje u Centru", gdje je osudjen na godinu i šest mjeseci zatvora.

Nedavno je prvostepeno osuđen na sedam godina zatvora u postupku nazvanom "Parcele na Vodnom", u kojem je bio optužen da je prisvojio novac stranke na čijem je čelu bio, i njime kupio građevinsko zemljište u elitnom dijelu Skoplja.

Protiv bivšeg premijera i nekadašnjeg neupitnog lidera VMRO DPMNE, u Skopllju se vodi još nekoliko postupaka, uključujući izborne neregularnosti u slušaju nazvanom "Titanik" i malverzacije prilikom izgradnje auto-puteva, a osumnjičen je i da je organizovao nasilje nad poltičkim protivnicima u parlamentu Sjeverne Makedonije 27. aprila 2017. godine.