Hrvatska: Nestao avion sa četiri putnika koji je iz Splita letio ka Njemačkoj

Interventna jedinica Državne civilne zaštite je u pripravnosti

24572 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2022. 18:01h

Avion tipa Cesna koji je iz Splita poletio za Njemačku nestao je na visini od oko 2.300 stopa, saopštila je Uprava civilne zaštite MUP-a Republike Hrvatske.

Hrvatska služba vazdušnog saobraćaja obavijestila je Operativni centar civilne zaštite o nestaloj letjelici tipa Cesna sjeverno od Rakovice, na visini od 2.300 stopa, koja je polazila iz Splita i kretala se na sjever ka Njemačkoj, prenosi N1 Zagreb.

N1 Zagreb prenosi da kako saznaje Dnevnik Nove TV, prije samog nestanka avion je poslao poziv upomoć.

O koordinatama nestanka Operativni centar civilne zaštite obavijestio je OKC MUP-a i Hrvatske gorske službe spasavanja (HGSS). Na koordinate nestanka upućeni su pripadnici HGSS-a sa dronom i policija.

Operativnim snagama na terenu koordinira Županijski centar civilne zaštite 112 Karlovac. Interventna jedinica Državne civilne zaštite je u pripravnosti.

"Uslovi na terenu su jako loši. Teren pretražuje više od 60 ljudi jer zbog uslova ne možemo koristiti helikopter. Trenutno pretražujemo zadnju moguću lokaciju na području Slunja, ali sve je relativno i nastavljamo dalje", rekao je za Dnevnik.hr šef smijene u operativno komunikacionim centru Policijske uprave karlovačke Damir Danilović.

Bonus video: