Vučić položio zakletvu: Vlada do kraja jula, moraćemo da se bavimo sankcijama

On je kazao da Vlada Srbije treba da bude formirana do kraja jula, i najavio da će krenuti sa konsulatacijama čim bude formiran novi saziv parlamenta

2488 pregleda 1 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sledeća Vlada Srbije treba da bude formirana do kraja jula, i najavio da ćemo "morati da se bavimo sankcijama".

“Moramo da se bavimo novim sankcijama i čudima, u kojima opet možemo da budemo oštećeni, pa ćemo moliti naše evropske partnere da nam pomognu“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije nakon polaganja zakletve za novi predsjednički mandat, prenosi N1.

On je kazao da Vlada Srbije treba da bude formirana do kraja jula, i najavio da će krenuti sa konsulatacijama čim bude formiran novi saziv parlamenta.

Izrazio je nadu da će u vladu biti uključeno što je više moguće pripadnika manjina.

Vučić je, kao i za prvi mandat pre pet godina, zakletvu položio na Ustavu Srbije i na Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu.

Prekidan čestim i dugim aplauzima, Vučić je rekao da su mir i stabilnost, sloboda u odlučivanju i rad, prioriteti njegovog drugog mandata.

Istakao je da očekuje pomoć Vlade jer nastupaju teška vremena, naročito zbog rata u Ukrajini, a kako je rekao, "rješavanje potanja Kosova i Metohije biće sve teže".

Obratio se zapadnim silama koje su, po njegovim riječima licemjerne i "što više negiraju da Kosovo ima sličnosti sa dešavanjima u Ukrajini, to on više vidi da ih to pitanje boli".

Vučić je rekao da se tokom predstojeće zime mora izgraditi stabilnost energenata, da bude dovoljno hrane i da će propasti svi pokušaji destabilizacije tržišta.

Predsjednik je nekoliko puta ponovio da je hitno formiranje vlade neophodno ne samo zbog energenata i finansijske stabilnosti, već i zbog obrazovanja izdravstva.

"Mora da se radi na većoj slobodi medija i vladavini prava", rekao je Vučić.

Svečanom polaganju zakletve prisustvuju brojni gosti među kojima su premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade, patrijarh SPC Porfirije, bivši predsjednici Srbije Tomislav Nikolić i Milan Milutinović, nekadašnji predsjednik SRJ Zoran Lilić.

Prisutni su i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član predsjedništva BIH Milorad Dodik, javna tužiteljka Zagorka Dolovac, direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik generlaštaba Milan Mojsilović, predstavnici diplomatskog kora, vjerskih zajednica i sudske vlasti.

Vučić je zakletvu položio pred starim sazivom skupštine, pošto još nisu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih takođe 3. aprila 2022. godine, a u zakonu stoji da se skupština sastaje ako nije u redovnom zasijedanju ili ako joj je prestao mandat, da bi predsjednik Republike pred njom položio zakletvu.

Bonus video: