Srbija: Lažne dojave o bombama u Nišu i Novom Sadu

Tokom protekla dva mjeseca dojave o bombama, za koje se ispostavljalo da su lažne, stizale su na adrese tržnih centara, restorana i škola širom Srbije, a na meti prijetnji bili su i željeznička stanica, zoološki vrt, mostovi i druge lokacije

6643 pregleda 0 komentar(a)
Aerodrom u Nišu, Foto: Shutterstock
Aerodrom u Nišu, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.06.2022. 21:09h

Aerodrom "Konstantin Veliki" i dva tržna centra u Nišu na jugu Srbije dobili su 4. juna dojave o postavljenim bombama, a policija je utvrdila da su dojave bile lažne, prenijela je Radio televizija Srbije (RTS).

Dojave su, kako prenosi RTS, stigle mejlom, a na sve tri lokacije izašli su pripadnici policije zbog kontradiverzione provjere i objekti su evakuisani.

Na aerodrom u Nišu je 16. maja stigla slična dojava o bombi, za koju se ispostavilo da je lažna.

Tržni centar Delta u Nišu imao je lažnu dojavu 21. aprila.

Lažne dojave i u Novom Sadu

Dojave o postavljenim bombama u tržnim centrima Merkator i Promenada u Novom Sadu, koje su takođe stigle 4. juna, bile su lažne.

Oba objekta su bila evakuisana.

Tokom protekla dva mjeseca dojave o bombama, za koje se ispostavljalo da su lažne, stizale su na adrese tržnih centara, restorana i škola širom Srbije, a na meti prijetnji bili su i željeznička stanica, zoološki vrt, mostovi i druge lokacije.

Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin izjavio je 1. juna da su identifikovane lokacije više mejl adresa sa kojih su u proteklom periodu stigle poruke o postavljenim bombama i da su o svemu obaviješteni inostrani partneri od kojih se, kako je naveo, očekuje adekvatna reakcija.

Vulin je na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za sprečavanje i borbu protiv terorizma rekao i da je policija identifikovala i procesuirala sve one koji su u proteklom periodu slali dojave o postavljenim bombama sa teritorije Srbije.

Policija je 18. maja saopštila da je identifikovano više zemalja iz kojih su stizale prijeteće poruke. Utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Dojave o podmetnutim bombama upućene su krajem maja i početkom juna na adrese institucija i škola u Bosni i Hercegovini.

Radio Slobodna Evropa

Bonus video: