SAD: Sankcije za predsjednika Federacije BiH i ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD ocijenilo je da su su potezi Šeranića i Čavare "ugrozili stabilnost regiona podrivajući Dejtonski mirovni sporazum i demokratske procese ili institucije"

6977 pregleda 1 komentar(a)
Čavara, Foto: Printscreen YouTube/N1
Čavara, Foto: Printscreen YouTube/N1
Ažurirano: 06.06.2022. 17:12h

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Marinku Čavari, objavio je sajt Ministarstva finansija te zemlje, a prenosi Rojters.

Takođe, kako javlja Rojters, sankcionisan je i Alen Šeranić (ministar zdravlja i socijalne zaštite entieta Republika Srpska), kojeg je sajt opisao kao bosanskog državljanina.

Istovremeno Radio Slobodna Evropa piše da je Ministarstvo finansija SAD preduzelo mjere protiv dva visokorangirana zvaničnika u BiH zbog "destabilizirajućih aktivnosti".

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD ocijenilo je da su su potezi Šeranića i Čavare "ugrozili stabilnost regiona podrivajući Dejtonski mirovni sporazum i demokratske procese ili institucije".

"Marinko Čavara i Alen Šeranić slijedili su etno-nacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine", izjavio je Brajan E. Nelson, podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD.

"Današnje mjere potvrđuju istinsku posvećenost Sjedinjenih Američkih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine".

Blokiranje funkcionalnosti Federacije BiH

Marinko Čavara odgovoran je za predlaganje sudija za Ustavni sud Federacije BiH, dodaje Radio Slobodna Evropa.

Od 2019. godine, Čavara odbija da predloži sudije sa liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće radi popune upražnjenih mjesta u sudu.

"Odbijajući da provede proces predlaganja sudija, Čavara blokira funkcionisanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa suda, tijela koje se sastoji od određenog broja i podrazumijeva određeni sastav sudija Ustavnog suda FBiH, a koje je 2002. godine formirano u skladu s amandmanima na Ustav FBiH od strane visokog predstavnika za BiH", saopšeno je u obrazloženju sankcija.

Čavara je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provođenju bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan, navodi se.

Osim ovoga, Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Promocija secesionističkih aktivnosti Republike Srpske

U sklopu aktivnosti SAD-a na suprotstavljanju destabilizirajućim aktivnostima u BiH, Ministarstvo finansija nedavno je na listu uključilo Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemkrata, vladujeće partije u RS-u.

Dodik je sankcionisan jer nastoji da promoviše secesiju entiteta RS, tako što podriva ovlašćenja državnih institucija BiH, uključujući Agenciju za ljekove i medicinska sredstva na državnom nivou.

U ponedjeljak, 6. juna, OFAC je na listu uključio Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, s ciljem daljeg fokusa na destabilizirajuće djelovanje.

"Šeranić je nastavio promovisanje secesionističke aktivnosti RS, jer je vodio proces usvajanja Zakona o ljekovima i medicinskim sredstvima RS kojeg je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje. Ovaj zakon, koji još nije stupio na snagu, predviđa uspostavu nove agencije samo u okviru RS što bi poremetilo ovlašćenja državne Agencije za ljekove i medicinska sredstva", saopšteno je.

Šeranić je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete sprovođenju bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Koje su posljedice?

Posljedično današnjoj mjeri sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u SAD-u ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena OFAC-u.

Propisi OFAC generalno zabranjuju sve transakcije državljana SAD-a koji su u SAD (ili koji prolaze kroz SAD) a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni na listu ili na drugi način blokirani.

Državljani SAD mogu da se suoče sa prekršajima ili krivičnim kaznama za kršenje ove odredbe.

Bonus video: