U okviru sedmog Media Play Day-a održana predavanja za 500 predstavnika kreativne industrije

Mnogobrojnu publiku su činili predstavnici kreativnih agencija, institucija, predstavnici marketing i PR službi uspješnih domaćih i regionalnih kompanija i brendova, preduzetnici, studenti i kreativci, ali i predstavnici medija, te mnogobrojni domaći i regionalni influenseri. Konferenciju su otvorili Miljana Nikodijević i Galeb Nikačević

2868 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Aleksandar Čavić
Foto: Aleksandar Čavić

Sedmi Play Media Day okupio je u Banjaluci više od 500 predstavnika kreativne industrije iz regiona i svijeta.

"Kvalitetan program, raspoređen u prepune dvije konferencijske sale tokom cijelog dana, te pozitivne impresije učesnika, Play Media Day su pozicionirale kao najveći i najznačajniji komunikacijski događaj u Bosni i Hercegovini, u vrijeme kada su mnogi slični događaji nestali sa mape kreativne industrije", saopštili su organizatori.

Gotovo 30 predavača i panelista iz svijeta i regiona na konferenciji je publici predstavilo zanimljive, atraktivne i aktuelne teme, koje su u sferi interesovanja kreativne industrije i medija, a program je moderirala muzičarka Ida Prester.

"Mnogobrojnu publiku su činili predstavnici kreativnih agencija, institucija, predstavnici marketing i PR službi uspješnih domaćih i regionalnih kompanija i brendova, preduzetnici, studenti i kreativci željni novih znanja, ali i predstavnici medija, te mnogobrojni domaći i regionalni influenseri i javne ličnosti, kao i brojni autori i autorke podcasta. Play Media Day otvorili su svojim predavanjima Miljana Nikodijević i Galeb Nikačević", navodi se u saopštenju.

Nikodijević, koja je konsultantkinja za organizacione promjene i digitalnu transformaciju, u svom predavanju osvrnula se na greške koje neke kompanije najčešće čine prilikom digitalne transformacije, te kako ih riješiti.

Nikačević je publici ispričao svoje iskustvo o pokretanju Agelast podcasta prisjećajući se svojih početaka.

„Skraćivanje formata je učinilo da se sve pretvara u instant kulturu“ rekao je i dodao da je „podkast otvorio intimu neformalnog sadržaja“.

O plasiranju Fejsbuk kampanje koja će biti autoritativna za publiku, pričala je Sarah Sal, koja je objasnila da je za svaki sadržaj potrebno izabrati nišu, a za jedinstven sadražaj je potrebna iskrenost.

Svoja iskustva iznijeli su i poznati travel blogeri Jovana Kvržić, Vanna Bojović i Robert Dacešin, razgovarajući o prednostima i nedostacima, najljepšim, ali i najlošijim stranama njihovog posla. Oni su se složili da je potrebno biti svoj i da za sve ima mjesta u svijetu travel blogera.

"Posebnu pažnju učesnika konferencije „ukrao“ je panel jedan na jedan Slavice Božić iz Pioniri Communications-a i Marije Mićović iz Metalac Digital-a, a u fokusu je bila studija slučaja Metalac x Konstrakta", kazali su.

Među govornicima bio je i poznati grafički dizajner Slavimir Stojanović Futro koji u svojoj bogatoj kolekciji nagrada i priznanja, ima i ono za životno djelo.

Futro je poručio da niko nije perfekat, ali su svi posebni i i dodao: „Mi smo dobili talenat zbog drugih ljudi, a ne zbog nas“, te da je različitost i prihvatanje različitosti, suština života i tajna uspjeha.

"Ništa manje vrijedno nije bilo ni predavanje David-a Parrish-a, koji je publiku uveo u kreativni svijet biznisa. David je rekao: „Biznis plan ne garantuje uspjeh, nego biznis formula“ i dodao kako kreativnost znači različito kod različitih ljudi, te da je jedan od kreativnih biznis modela, dati nekome nešto besplatno. Učesnici konferencije imali su priliku da čuju nevjerovatnog i posebnog Marka Kažića, koji je podijelio svoja iskustva o osnivanju Amadeo Agency u Dubaiju. Takođe je poručio svim svima koji pokreću svoj biznis da je bitno pronaći unutrašnji glas, izabrati svoju nišu, prestati prodavati i početi služiti".

Posebnu pažnju, kazali su organizatori, su privukle i dvije podcast zone, gdje su se smjenjivali mnogobrojni kreatori sadržaja, koji su iskoristili priliku da intervjuišu mnogobrojne predavače i paneliste, kao i učesnike konferencije.

Sedmi po redu Play Media Day se realizovao zahvaljujući podršci Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI), projekta koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a koji finansira Austrijska razvojna saradnja.

Bonus video: