Gruevskom šest godina zatvora zbog zloupotrebe položaja

Krivim je proglašen i nekadašnji sekretar Vlade Kiril Božinovski, koji je dobio uslovnu kaznu

2238 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bivši premijer Sjeverne Makedonie Nikola Gruevski prvostepeno je osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju "Talir2". Krivim je proglašen i nekadašnji sekretar Vlade Kiril Božinovski, koji je dobio uslovnu kaznu, saopštio je Osnovni krivični sud u Skoplju.

Sutkinja Daniela Aleksovska je rekla da su Gruevski i Božinovski omogućili pravnom licu DG „Beton“ AD Skoplje da izgradi sjedište političke partije VMRO-DPMNE, u vrijeme kada je preduzeće zaključivalo ugovore o javnim nabavkama sa državnim organima i javnim ustanovama ili preduzećima, suprotno Zakonu o političkim partijama, Zakonu o finansiranju političkih partija i Zakonu o obligacionim odnosima, prenijeli su sjeverno-makedonski mediji.

Ona je istakla, kako prenosi N1, da su dokazi sudu pokazali da su dvojica optuženih zloupotrijebili službeni položaj. Sudija je ukazala da su Gruevski i Božinovski samo prividno stvorili sliku da se sjedište političke partije VMRO-DPMNE gradi po zakonu, dok dokazi ukazuju da je to rađeno nezakonitim ugovorima i dodala da samo oprema u fitnes centru košta 65 hiljada eura.

Sudija je poručila javnosti da sama procijeni da li se objekat od sedam miliona eura može pretvarati da je od javnog interesa ili je sa svim nestandardnim dimenzijama i luksuznom opremom mnogo više od toga.

Ugovori zaključeni za izgradnju ovog objekta su u potpunosti poništeni, a sjedište i imovinska korist oduzeta.

Za razliku od optuženog Nikole Gruevskog, kome se sudilo u odsustvu, sud je imao priliku da sasluša odbranu bivšeg generalnog sekretara Vlade Kirila Božinovskog, rekla je sutkinja Aleksovska Stojanovska i dodala da je Gruevski do sada osuđen na dvije godine zatvora, a Božinovski nije osuđivan.

Bonus video: