Bugarska uslovila ukidanja veta za Skoplje

Bugarski premijer Kiril Petkov, čija je vlada zbog mogućeg ukidanja veta na članstvo Sjeverne Makedonije u EU ostao bez većine u parlamentu, kazao je da Sofija ima tri uslova

3681 pregleda 0 komentar(a)
Kiril Petkov, Foto: REUTERS
Kiril Petkov, Foto: REUTERS

Bugarska je postavila uslove za ukidanje veta kojim blokira pregovore Sjeverne Makedonije za ulazak u Evropsku uniju i radi na tome kako bi utvrdila da li Brisel može garantovati da ti uslovi budu ispunjeni, kazao je juče bugarski premijer Kiril Petkov.

Govoreći nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, Petkov čija je vlada juče izgubila većinu u parlamentu, odbacio je danas optužbe bivšeg koalicionog saveznika populističke partije Postoji takav narod (ITN) da je spreman da zanemari državne interese i povuče bugarski veto.

Lider ITN Slavi Trifonov juče je, pored optužbi za zanemirivanje nacionalnih interesa u vezi sa Sjevernom Makedonijom, kao razloge za izlazak iz vladajuće koalicije naveo izostanak rezultata u borbi protiv korupcije i protivljenje reviziji državnog budžeta tvrdeći da to vodi u bankrot.

„Bugarska ima tri jasna uslova ako želimo da ostvarimo napredak po pitanju Sjeverne Makedonije”, kazao je Petkov danas novinarima. „Radimo zajedno kako bismo utvrdili da li je moguće da EU bude garant za ispunjavanje tih uslova”.

Sofija se zalaže da Sjeverna Makedonija usvoji ustavne garancije za zaštitu prava tamošnjih Bugara kao i da će napredovati povodom istorijskih nesuglasica.

Bugarska je 2020. godine odbila da odobri pregovarački okvir Sjeverne Makedonije za članstvo u EU zbog sporova oko istorije i jezika.

Varhelji, koji boravi u četvrtoj posjeti Bugarskoj u proteklih šest mjeseci, izrazio je nezadovoljstvo zbog toga što i dalje nema rješenja za zastoj u vezi sa pristupnim planovima Sjeverne Makedonije.

EU i NATO saveznice Bugarske zalažu se za dogovor koji bi pojačao evropsku perspektivu Skoplja na narednom samitu EU, koji se održava kasnije ovog mjeseca, i koji bi pomogao u ograničavanju ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu usljed rata u Ukrajini.

„Činjenica da se stalno vraćam znači da još nema rješenja, što je veoma frustrirajuće”, kazao je Varhelji.

Bonus video: