Vučić: Šolc je decidno i jasno tražio da se Srbija priključi sankcijama Rusiji

"Ja sam govorio o našoj poziciji i specifičnosti situacije kada je riječ o Kosovu i Metohiji, energetici i tradicionalnim odnosima sa Ruskom Federacijom", rekao je Vučić

17539 pregleda 31 komentar(a)
Šolc i Vučić, Foto: Reuters
Šolc i Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2022. 18:37h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je njemački kancelar Olaf Šolc, danas u Beogradu zatražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da "podrži restriktivne mjere koje je EU donijela protiv Ruske Federacije.

Vučić je, poslije sastanka sa Šolcom, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je njemački kancelar to tražio "decidno i jasno".

"Ja sam govorio o našoj poziciji i specifičnosti situacije kada je riječ o Kosovu i Metohiji, energetici i tradicionalnim odnosima sa Ruskom Federacijom", rekao je Vučić.

On je zahvalio je Šolcu na posjeti Srbiji, te naglasio da je veoma važno sve što je njemački kancelar rekao u Beogradu.

Rekao je da je sa Šolcom razgovorao i o evropskim integracijama Srbije, te ocijenio da je on donio novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu. "Želi da nas sasluša i želi da postoji stvarna perspektiva proširenja EU, a ne kupovina vremena i zadovoljavanja malih kao što je to bilo ", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, to je važna poruka Šolca za sve na Zapadnom Balkanu.

Rekao je da je sagovornik prenio da će Srbija morati mnogo brže da napreduje po pitanju vladavine prava, demokratizacije društva i ostvarivanju ljudskih prava i sloboda i, kao je naveo, svega drugog.

Naglasio je da će Srbija na evropskom putu morati da se sama mijenja ali da će, na tom putu, imati u Njemačkoj i saveznika i partnera. Istakao je da je Šolc obećao "svu podršku Njemačke u svemu što Srbija treba da izgradi od energetskih kapacitete na svoj teritoriji", a kako bi se povezala s regionom.

Naglasio da je to ogromno obećenje i veoma značajno za Srbiju. Rekao je da Srbija i Njemačka sve bolje i bliže sarađuju po pitanju ekonomije.

Naveo je da je u prva četiri mjeseca zabilježen porast od 25,7 odsto u trgovinskoj razmjeni dvije zemlje, te da očekuje da ove godine trgovinska razmjena biti veća od 7,5 milijardi eura. Naglasio je da to Njemačku čini ubjedljivo najvećim spoljnotrgovinskim partnerom Srbije, te naveo da je i najveći bilateralni donator.

Istakao je da njemačke kompanije u Srbiju zapošljavaju 77.000 ljudi, da je 2014. bilo zaposleno 17.000 ljudi, te izrazio nadu da će u njemačkim kompanijama moći da radi i 100.000 ljudi.

"Govorili smo i oko pitanja oko kojeih nema punu saglasnost a to je pitanje Kosova i Metohije kao i o dijalogu Beograda i Prištine", rekao je on.

Vučić je ukazao na neispunjavanje obaveze iz Briselskog sporazuma od strane Prištine, te izrazio spremnost Beograda za nastavak dijaloga.

"Razumio sam poruku njemačkog kancelara koji je rekao da je važno da pravimo mnogo malih koraka da bi jednog dana napravili veći", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Beograd će "dati sve od sebe" da u dijalogu s Prištinom, pod pokroviteljstvom EU bude napravljen napredak.

Šolc: Očekujemo da se svi kandidati za članstvo u EU pridruže sankcijama Rusiji

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Beogradu da Berlin očekuje da se sve zemlje koje su kandidati za članstvo u EU pridruže sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Šolc je rekao da "svako mora da zna" da sankcije "neće tek tako nestati" po okončanju sukoba u Ukrajini.

"Ovo je strašan, besmislen, imperijalistički rat Rusije, važno je da svi zajedno pokažemo solidarnost prema Ukrajini i da joj pomognemo da se brani od napada. Uveli smo sankcije, važno je da se što veći broj zemalja priključi tim sankcijama. To pomaže Ukrajini da sama odredi budućnost i da odbrani suverenitet i teritorijalnu cjelovitost", kazao je Šolc.

Na pitanje da li je izrazio očekivanje da se Srbija odmah pridruži sankcijama ili postepeno, Šolc je rekao da je "došao da podrži proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji", i dodao da je "želja velikog broja ljudi u Evropi da se Beograd priključi sankcijama". Naveo je da su razgovarali i o dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, i dodao da je u tom procesu "potreban napredak".

"Želim da ohrabrim lidere da se dođe do pomaka, da se sklopi niz malih dogovora koji u celini unapređuju dijalog o normalizaciji odnosa dvije zemlje", kazao je Šolc.

Upitan šta bi bila posljedica po Srbiju i Kosovo ako Beograd odbije da prizna kosovsku nezavisnost, Šolc je rekao da je "njemački stav jasan i godinama poznat".

"Sad je potrebno da se svi angažovano posvete tom procesu da se dođe do napretka. Obje strane moraju dati doprinos tome i odgovorne su da ne bude blokada, da se ne odlažu sastanci, da se pravi niz malih koraka kako bi se došlo do konačnog cilja", naveo je.

Šolc je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o situaciji u Bosni i Hercegovini i dodao da "nema smisla ugrožavati budućnost BiH i pospješivati secesionističke tendencije".

Kad je riječ o evropskim integracijama Srbije, Šolc je ukazao da je potreban nastavak reformi u oblastima vladavine prava, slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Potreban je nastavak reformi, dobro je što postoji pravosudna reforma koja predstavlja iskorak, ali moraju da uslijede sljedeći koraci", dodao je.

Naveo je da Njemačka podržava Srbiju u procesu pristupanja EU, za koju je kazao da će "biti uspješna jedino kao cjelina".

"Saradnja sa Srbijom i Zapadnim Balkanom za nas je važna, želimo da te zemlje napreduju i da imaju perspektivu pristupanja EU. Tu sam da ohrabrim sve da rade na tome da napredak bude moguć", rekao je njemački kancelar.

Šolc je kazao da brzina procesa pristupanja Uniji zavisi od mnogo faktora, od toga koliko se zemlje kandidati "trude da ispune sve neophodne uslove", ali i od dinamike EU u tom procesu.

"Moj cilj je da uspijemo u tome i to ne u dalekoj budućnosti nego što je prije moguće. Neće moći za šest mjeseci, taj proces će trajati, ali bilo bi dobro da se to sada pospješi velikom hrabrošću", naveo je Šolc.

Šolc je u Beograd doputovao iz Prištine, gdje je poslije današnjeg sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da u EU nema mjesta za države koje se međusobno ne priznaju.

Njemački kancelar iz Beograda odlazi u Solun, gdje će se priključiti radnoj večeri u okviru regionalne inicijative Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Šolc će sjutra posjetiti Sjevernu Makedoniju i Bugarsku.

Vučić: Šolcova izjava oko međusobnog priznanja je i za nas iznenađenje

Vučić je izjavio, govoreći o izjavi Šolca u Prištini da u EU "nema mjesta za države koje se međusobno ne priznaju", da se takav stav do sada nije čuo od nekoga iz Evrope.

"Mi smo slušali da se traži, i ono što jeste dio pregovaračke platforme koju Srbija ima sa EU, a to je sveobuhvatna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine", rekao je Vučić u Palati "Srbija" u Beogradu, nakon sastanka sa Šolcom.

Prema njegovim riječima, osim SAD, ranije niko nije govorio o međusobnom priznanju.

"Niko u Evropi ni danas zvanično ne traži međusobno priznanje. To smo čuli danas na konferenciji za novinare u Prištini i ja to mogu da razumijem, stvari se mijenjaju na štetu Srbije, upravo onako kako sam i predvidio da će da se događati prije nekoliko nedjelja, prateći šta se događa u drugim djelovima Evrope", kazao je Vučić.

Istakao je da mu je važno što kancelar Šolc "razumije suštinu problema" i da zna da se stvari rješavaju "korak po korak" i naglasio da "Srbija nikada nije odustala od dijaloga i da nikada nije odbila nijedan sastanak".

"Nemojte da se ljutite što je naš odnos prema Kosovu drugačiji od vašeg, jer onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije", rekao je predsjednik Srbije.

Naglasio je da su, uprkos Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN koja je još uvijek na snazi i koja govori o teritorijalnom integritetu Srbije "uključujući Kosovo kao njen dio", spremni da razgovaraju o kompromisnom rješenju.

"Znamo da je to uslov za našu evropsku budućnost. Ovo oko međusobnog priznanja je i za nas iznenađenje, ali Njemačka je velika, Njemačka je moćna, mi smo mali. Ostaje na nama da sagledamo kako da se prema tome ophodimo u narednom periodu", rekao je Vučić.

Dodao je da će Beograd uvijek biti spreman za napredak u dijalogu i ocijenio da su blizu toga da završe sporazum o nestalim osobama i energetici.

Istakao je i da ima apsolutno povjerenje u kancelara Šolca kada govori o tome da je "veoma posvećen napretku država Zapadnog Balkana prema EU" i dodao da bi "značajni pomaci mogli da se vide već u decembru, ukoliko budu napredovali u dijalogu sa Prištinom i u oblasti vladavine prava".

"U junu zbog sveukupne situacije i zbog toga što nismo uveli ni sankcije Ruskoj Federaciji ne treba očekivati ništa, ali ne vjerujem ni da je za druge, zbog sveukupne situacije, moguće bog zna šta očekivati, ali očekujem veliki napredak za sve u narednih godinu dana na evropskom putu", kazao je Vučić.

Šolc je izjavio ranije danas u Prištini da u Evropskoj uniji (EU) "nema mjesta za države koje se međusobno ne priznaju i da je put Kosova ka EU povezan sa dijalogom sa Srbijom".

Bonus video: