Skoplje optužilo Sofiju da ga ​​drži kao taoca

"Jedna država članica EU drži kao taoce dveij zemlje kandidata - Sjevernu Makedoniju i Albaniju, na njihovom putu ka evropskim integracijama", rekao je, aludirajući na Bugarsku, Kovačevski novinarima poslije sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

2779 pregleda 0 komentar(a)
Kovačevksi, Foto: REUTERS
Kovačevksi, Foto: REUTERS

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski ocijenio je danas u Skoplju da Bugarska kao "taoca" drži "san njegove zemlje o prijemu Evropskoj uniji (EU)".

"Jedna država članica EU drži kao taoce dveij zemlje kandidata - Sjevernu Makedoniju i Albaniju, na njihovom putu ka evropskim integracijama", rekao je, aludirajući na Bugarsku, Kovačevski novinarima poslije sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz).

Bugarska od novembra 2020. blokira otvaranje pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa EU zbog sporova oko jezika i istorije.

Šolc je u Skoplju rekao da je Njemačka "ozbiljna u vezi s integracijom država regiona u EU i, naravno, to se posebno odnosi na Sjevernu Makedoniju". On je izrazio uvjerenje u to da spor dviju strana može da se riješi.

U nastavku balkanske turneje, njemački kancelar je iz Skoplja otputovao za Sofiju, na sastanak s bugarskim premijerom Kirilom Petkovom.

Bonus video: