Radovanović: Balkan je polako ušao u period u kojem će biti jakih zemljotresa

"Ne znamo kada će se tačno dogoditi. Najjači zemljotresi se dešavaju na našem prostoru na između 80 i 100 godina, s tim što se ne dešavaju na istom mjestu na kojem su se ranije dogodili nego se dešavaju u istoj zoni na različitom mjestu", objašnjava Radovanović

8709 pregleda 0 komentar(a)
Posljedice zemljotresa u Petrinji, Foto: Ivan Ivanović
Posljedice zemljotresa u Petrinji, Foto: Ivan Ivanović

Balkan je sa dva velika zemljotresa - kod Petrinje u Hrvatskoj i u Albaniji, polako ušao u period od desetak godina u kojem će biti jakih zemljotresa, saopštila je seizmološkinja Slavica Radovanović.

Ona je gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS) rekla i da se zemljotresi dešavaju u ciklusima.

"Ne znamo kada će se tačno dogoditi. Najjači zemljotresi se dešavaju na našem prostoru na između 80 i 100 godina, s tim što se ne dešavaju na istom mjestu na kojem su se ranije dogodili nego se dešavaju u istoj zoni na različitom mjestu", objašnjava Radovanović.

Ona je rekla i da su, što se tiče Balkana, zemljotresi u zoni Jadranskog mora mnogo jači nego u Srbiji, a da su u Rumuniji još jači.

"Naši zemljotresi u okviru Balkana su od tih jakih najslabiji, tu nismo prvaci. Ima onih koji imaju mnogo jače zemljotrese od nas", naglašava Radovanović.

Zemljotres jačine 3,4 jedinice Rihtera pogodio je noćas oko 00.30 i područje naselja Šušanj u Baru.

Povezani članci

12. Jun 2022.

Zemljotres manje jačine na području Šušanja

RTS navodi da je grad Lazarevac u Srbiji prije nekoliko dana pogodio zemljotres magnitude tri jedinice po Rihteru, te da se samo četiri dana ranije treslo na Mokroj Gori, a da su proteklih šest mjeseci zabilježeni manji zemljotresi u Mladenovcu, Aranđelovcu, oko Kopaonika, Čačku, Kruševcu...

Bonus video: