Bilčik: Ključno pitanje za novu Vladu Srbije – stav prema sankcijama Rusiji

"Pitanje koje se postavlja je da li ste sa Evropom ili niste", poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta

2509 pregleda 2 komentar(a)
Bilčik, Foto: Luka Zeković
Bilčik, Foto: Luka Zeković

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je, povodom izvještaja za Srbiju koji je danas usvojio spoljnopolitički komitet EP, izjavio da je za novu Vladu Srbije, u narednim nedjeljama i mjesecima ključno pitanje uslađivanje sa spoljnom politikom EU po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

Bilčik je u intervjuu evropskom dopisniku N1 Nikoli Radišiću izjavio da ne vjeruje da će otvaranje novih klastera biti bazirano samo na jednoj stvari, ali da bi u EU bilo pozdravljeno ako bi se Srbija uskladila sa spoljnom politikom EU i, kako je ocijenio, stvari bi bile mnogo lakše.

„Odluka o klasteru zavisi od svih država članica u i ukoliko Srbija ne uvede sankcije Rusiji, to bi bio izgovor za neke zemlje članice da se ne krene u dalje integracije. Pitanje koje se postavlja je da li ste sa Evropom ili niste. Ako želite da budete dio Evrope, da li ste spremni da radite sa nama u ovim kritičnim trenucima, mi se suočavamo sa ratom, a Evropa je ujedinjena – 27 zemalja usvojilo je sankcije“, rekao je Bilčik.

On je naglasio, kako prenosi N1, da je usklađenost sa spoljnom politikom EU u odnosu na druge zemlje kandidate mnogo drugačija nego sa Srbijom.

"Srbija se ističe po ovom pitanju. Za mnoge ljude teško je da razumiju zašto je to tako, dakle to je jako važna stvar s kojom treba da se izborite. Ovo je ključno pitanje za novu vladu, koja se nadam da će biti stvorena što prije i za naredne mjesece i nedjelje znam da Srbija mora da napravi neke teške izbore", rekao je Bilčik.

Sa druge strane, on je naglasio da je Evropa spremna da pomogne u pitanju energetske i ekonomske situacije, ali, kako je dodao, "moramo da vidimo progres u usklađivanju sa spoljnom politikom EU".

O samom izvještaju spoljnopolitičkog komiteta EP, Bilčik kaže da je to veoma kompleksan izvještaj.

"Imaćemo konačno glasanje u plenumu u julu, tako da tekst nije finalan. Postoji još mogućnosti za promjene i amandmane, ali u suštini ovo je jedan završni tekst, imamo teške pregovore sa poslaničkim grupama, ali tekst je rezultat kompromisa", kaže.

Istakao je da je važno da EP podržava jasno evropsku perspektivu Srbije i da su spremni da rade sa srpskim partnerima da naprave napredak.

"Izvještaj naglašava ključne reforme koje Srbija treba da izvede - to su reforme u vladavini prava, takođe da se usklađuje sa evropskim vrijednostima i spoljnom politikom EU. Postoje neke kritične tačke - mi smo spremni da se povežemo sa novim institucijama u Srbiji...Srbija je bila u izbornoj godini, ovog proljeća bili su izbori, a mi i dalje ne znamo konačne rezultate i bilo bi dobro da imamo rezultate izbora, i da se Skupština formira što prije kako bi se prikazala nova većina u Skupštini i nova vlada. Nadam se da će se to desiti u narednim nedjeljama", dodao je izvjestilac EP.

Uputio je i sljedeću poruku:

"Mi smo, naravno, spremni smo da se povežemo iz EP u interpartijskom dijalogu. Dobra vijest za srpsku politiku je što veći broj stranaka postoji, iako nemamo rezultate izbora. Postoje problemi u srpskoj politici, ali je važno što je opozicija učestvovala i što će biti u novoj Skupštini i trebalo bi da imaju jaku ulogu i da rade na evropskom putu Srbije".

Naglasio je da je važno da sve proevropske snage budu što je jače moguće i što više ujedinjene kada u je pitanju strateški pravac Srbije ka EU. "To je istaknuto i u izvještaju. Nismo vidjeli bojkot izbora kao prethodni put i nadamo se da nećemo vidjeti nešto slično u narednim izbornim ciklusima", kaže izvjestilac EP.

"Potrebno je dvoje za tango, Srbija najniže..."

On podvlači da sada postoje problemi koji se tiču ruske agresije na Ukrajinu, da je to promijenilo stvari u evropskoj politici i da je to uticalo na pitanja koja se tiču proširenja EU.

"Veoma razmišljamo o statusu kandidata za Ukrajinu i evropskom putu Moldavije i moramo da razumijemo da treba da ubrzamo proces pristupanja EU, ali potrebno je dvoje za tango. Nadam se da postoji određeno razumijevanje u novoj srpskoj vlasti da treba da naprave teške izbore, da pokrenu reforme, da rade na vladavini prava, ali i da rade na usklađivanju spoljne politike sa politikom EU. Srbija je po tom pitanju najniže u regionu, najmanje je ispunila. Razumijem ekonomske, energetske i bezbjednosne veze sa Rusijom i da su one veoma jake, ali važno je da je Srbija spremna da radi sa evropskim institucijama i da izabere strane i da izabere evropsku perspektivu", naglasio je Bilčik i dodao:

"Spremni smo da radimo sa srpskim partnerima kako bi išli u tom pravcu i nadam se da će partneri razumjeti u potpunosti da smo zabrinuti zbog propagande i dezinformacija koje se šire u srpskim medijima pogotovo po pitanju rata u Ukrajini, po pitanju ruske invazije, ali i po pitanju EU", naglasio je.

Istakao je da je važno da radimo zajedno, na jasnim smjernicama i komunikacijama koje Evropu stavljaju na prvo mesto i "da ona ostaje na prvom mjestu kao strateški izbor Srbije".

"Kada pogledate ekonomski nivo i nivo razmjene, investicije, koristi koje Srbija dobija iz Evrope - Evropa je na prvom mjestu. Spremni smo da nastavimo da radimo po tom pitanju, ali su potrebne i političke promjene", rekao je Bilčik.

On je naglasio da razmjena treba da ostane na visokom nivou. "Kao izvjestilac sam spreman da se uključim u taj proces. Mi smo u 2022. godini, ovo je 21. vijek i Srbija mora da napravi izbor gdje želi da bude u 21. vijeku. Nadam se da taj izbor neće biti napravljen po prošlosti, znam da se Srbija i sama sjeća rata, i ja znam da je to teška stvar sa kojom treba da se izborite, ali Srbija mora da pređe iz 20. u 21. vijek", kaže izvjestilac EP za Srbiju.

"Kada pogledam srpsku istoriju, Evropa, pogotovo Zapadna Evropa imala je stratešku ulogu u odnosima sa Srbijom i nadam se da će takvu odluku napraviti u 21. vijeku", poručio je Bilčik.

Bonus video: