Bramerc u UN: Hrvatska nije voljna da goni počinioce zločina nad Srbima i Muslimanima

Srbija i BiH, koje su, po Bramercovim riječima, u međusobnoj saradnji i razmjeni dokaza ostvarile napredak, "suočavaju se sa ozbiljnim teškoćama u nastojanju da obezbijede saradnju Hrvatske"

3922 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Glavni tužilac sudskog Mehanizma u Hagu Serž Bramerc upozorio je danas, pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija, da Hrvatska nije voljna da krivično goni hrvatske počinioce ratnih zločina nad Srbima i Muslimanima.

"Sveopšti je utisak da u Hrvatskoj danas postoji volja da se zadovolji pravda za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti", naglasio je Bramerc, podnoseći redovan izvještaj Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku.

Glavni tužilac je podvukao da je "Vlada Hrvatske donijela političku odluku da blokira pravosudni proces" u predmetima u kojima su žrtve bili nehrvati.

Kako je saopštilo tužilaštvo u Hagu, Bramerc je konstatovao da Hrvatska koči saradnju sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom u krivičnom progonu počinilaca ratnih zločina.

Srbija i BiH, koje su, po Bramercovim riječima, u međusobnoj saradnji i razmjeni dokaza ostvarile napredak, "suočavaju se sa ozbiljnim teškoćama u nastojanju da obezbijede saradnju Hrvatske".

Bramerc je precizirao da je Hrvatska ostala nijema na zahtjeve tužilaca iz BiH za saradnju u "više od 80 predmeta" od kojih su neki podnijeti "prije sedam godina".

Hrvatsko ministarstvo pravde Bramerc je optužio da "blokira" te zahtjeve.

"Postoji jednostavan korak koje Hrvatska može preduzeti... a to je da pošalje sve neispunjene zahtjeve za saradnju, koje trenutno blokira Ministarstvo pravde, svojim nadležnim pravosudnim vlastima i ohrabri ih da hitno riješe te zahtjeve", kazao je Bramerc.

On je ocijenio da u Srbiji, Hrvatskoj i BiH još ima "više 3.000 osumnjičenih" za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid" protiv kojih se mora sprovesti istraga i krivični progon.

Države bivše Jugoslavije, glavni haški tužilac pozvao je da "stave na stranu svoje političke razlike i značajno poboljšaju saradnju u potrazi za nestalim osobama".

Bonus video: