BiH zabranila izvoz drveta i peleta

"Cilj ove odluke je osiguranje nužnih količina za prerađivačku industriju, otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u BiH i sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata", navodi se u saopštenju

3513 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlasti Bosne i Hercegovine u srijedu su zabranile izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta kako bi zauzdali divljanje cijena i spriječili da se u zimskoj sezoni ugrozi grijanje građana tim energentima.

Savjet ministara BiH je na vanrednoj telefonskoj sjednici na rok od tri mjeseca usvojilo odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, prenosi SEEbiz.

"Cilj ove odluke je osiguranje nužnih količina za prerađivačku industriju, otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u BiH i sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata", navodi se u saopštenju.

Zabrana izvoza predviđena je do kraja septembra, a Savjet ministara može produžavati te zaštitne mjere.

Predlog odluke početkom juna uputio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac nakon što je dobio inicijative i entitetskih vlada Federacije BiH i Republike Srpske.

"Da nije donesena ova odluka, ovo bi bio udar na budžet građana u BiH", rekao je Košarac na konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, pelet je poskupio 155 odsto u odnosu na prošlu godinu, a izvoz peleta u prvom tromjesečju ove godine porastao je 78 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Bonus video: