albanski premijer poručio po dolasku u brisel

Rama: Dobra stvar dati Ukrajini status kandidata, nadam se ukrajinski narod neće gajiti velike iluzije

"Sjeverna Makedonija je, koliko se ne varam, kandidat već 17 godina, a Albanija osam godina, tako da Ukrajino dobro došla", rekao je Rama

6327 pregleda 2 komentar(a)
Rama u Briselu, Foto: Reuters
Rama u Briselu, Foto: Reuters

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da je dobro da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali je savjetovao Ukrajince i da "ne gaje iluzije" jer će proces pristupanja biti veoma dug.

"Sjeverna Makedonija je, koliko se ne varam, kandidat već 17 godina, a Albanija osam godina, tako da Ukrajino dobro došla", rekao je Rama po dolasku u Brisel na sastanak sa liderima EU.

"Dobra je stvar dati status kandidata Ukrajini. Ali se nadam se da ukrajinski narod neće gajiti velike iluzije", dodao je Rama.

Evropska komisija preporučila je da se Ukrajini odobri status kandidata kao prvi korak na dugom putu ka članstvu u EU.

Komisija je preporučila da se taj status dodijeli i Moldaviji.

Ukrajina je za članstvo u u EU aplicirala 28. februara, četiri dana poslije početka ruske agresije, a Moldavija i Gruzija su to učinile 3. marta. Evropska komisija je za Gruziju ocijenila da treba status kandidata da dobije nakon što ispuni određene obaveze.

Pokretanje pristupnih pregovora sa nekom zemljom zahtijeva saglasnost svih 27 zemalja članica EU, a stavovi evropskih lidera o tome se veoma razilaze.