Gužva na odboru Sobranja Sjeverne Makedonije, poslanik pogođen šoljom za kafu

Poslanici opozicione VMRO DPMNE pokušavaju da spriječe donošenje zakona koji treba da spriječi paralizu pravosudnog sistema, tako što bi se za tri godine produžio radni angažman 60 sudija i 13 tužilaca koji u septembru idu u penziju, piše portal "360 stepen"

6691 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot/360 Stepeni
Foto: Screenshot/360 Stepeni

Predsjednik Odbora za evropska pitanja parlamenta Sjeverne Makedonije Arbr Ademi (DUI) pogodio je šoljom za kafu u lice poslanika opzicione Alijanse za Albance Halima Azirija u gužvi koja je nastala kad su opozicioni poslanici na silu pokušali da spriječe usvajanje dnevnog reda.

Sukob je eskalirao kada je Ademi pokušao da zatvori dvočasovnu raspravu o dnevnom redu, nakon čega su dva poslanika Alijanse Halil Snopče i Halim Neziri istrčali za govornicu, a njih je pratila poslanica najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE Dafina Stojanovska, koja je pokušala da isključi mikrofon.

Prema snimku koji je objavio portal "360 stepeni", odmah za njom, ispred mjesta sa koje se vodi sjednica izašlo je nekoliko poslanika VMRO-DPMNE, od kojih jedan od njih, Antonio Milošoski, savija i vuče mikrofon na govornici ispred predsjednika komisije Ademija.

To izaziva žestoku reakciju Ademija, koji udara Milošoškog po ruci i otima mu mikrofon, nakon čega nestaje ton, a zatim i počinje da lupa po pultu i da viče na poslanike ispred svog stola.

Na snimku se ne čuje šta poslanici govore, ali Ademi u jednom trenutku uzima šolju za kafu i baca je na njih, udarivši poslanika Alijanse Hilmija Azirija u obraz, a zatim baca i tacnu.

Nakon neuspješnog pokušaja Ademijeve supratilje iz DUI Arte Biljali-Zendeli da ga smiri, dajući mu plastičnu flašu vode da popije, Ademi baca tu flašu na opozicione poslanike koji stoje ispred i svađaju se sa njim.

Incident se smiruje kada je reagovalo skupštinsko obezbjeđenje koje je iz sale izvodi predsjednika komisije i bivšeg ministra Arbra Ademija.

Portal "360 stepen" napominje da poslanici opozicione VMRO DPMNE pokušavaju da spriječe donošenje zakona koji treba da spriječi paralizu pravosudnog sistema, tako što bi se za tri godine produžio radni angažman 60 sudija i 13 tužilaca koji u septembru idu u penziju, kako bi u tom periodu nova generacija njihovih prošla Akademiju za sudije i tužioce.

Glavna primjedba poslanika dvije opozicione partije je to što se zakonsko rješenje ne donosi po redovnom, već po skraćenom postupku, stavljanjem "evopske zastave".

Bonus video: