Rama: Nadamo se da neće biti potreban još jedan rat da BiH dobije status kandidata

Albanski premijer rekao da u potpunosti podržava odluku EU o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, i da ne razumije zašto takva odluka nije donijeta u slučaju BiH

6732 pregleda 2 komentar(a)
Rama, Foto: Boris Pejović
Rama, Foto: Boris Pejović

Premijer Albanije Edi Rama ocijenio je juče da to što Bosna i Hercegovina još nije dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji pokazuje da "EU umjesto vizije vodi inercija događaja".

Rama je u intervjuu za "Novi magazin" rekao da u potpunosti podržava odluku EU o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, i da ne razumije zašto takva odluka nije donijeta u slučaju BiH.

"Nadamo se da neće biti potreban još jedan rat da bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata", naveo je Rama.

On je dodao da bi volio da EU slijedi viziju svojih osnivača ka "punoj implementaciji" evropskog projekta, koji uključuje i "punu integraciju Zapadnog Balkana".

Rama je ocijenio da je najozbiljniji problem Srbije na duži period to što nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu, i smatra da će ona radi svoje budućnosti morati da to uradi.

"U jednom trenutku Srbija će morati da prizna Kosovo i da se oslobodi tereta koji ne bi trebalo predugo da podriva svijetlu budućnost vaše zemlje. Razumijem poteškoće u rješavanju tako gorućeg pitanja, ali Kosovo je zauvijek nestalo", rekao je Rama.

On je ocijenio da u dijalogu Beograda i Prištine na obje strane ima "mnogo nevoljnosti" i da je pomirenje nemoguće bez "bolnog i strpljivog procesa dijaloga".

Rama je ocijenio da odbijanje Srbije da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu "neće biti dobro", i dodao da to ne znači da Srbija podržava rusku agresiju, jer se "tri puta zaredom svrstala u red demokratskog svijeta glasajući protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama".

Bonus video: