Blokade na sjeveru Kosova: "Bilo pucnjave i prema pripadnicima policije"

Zamjenik komandira Kosovske policije za region Sjever kazao da je došlo do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru, jer je navodno proturena lažna vijest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica. Poručio je da to apsolutno nije tačno, niti da postoji takva namjera

56276 pregleda 57 komentar(a)
Mitrovica (ilustracija), Foto: Shutterstock
Mitrovica (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.07.2022. 22:00h

Policija Kosova je saopštila da se na nekoliko lokacija na sjeveru Kosova čula pucnjava i da su neki od pucnjeva bili usmjereni na policijske jedinice, ali da nije bilo povrijeđenih.

„Građani su takođe dali informacije da postoje slučajevi zaustavljanja Albanaca, koji su maltretirani, nanošene su im povrede i nanijeta materijalna šteta na vozilima od lica za koja se sumnja da su dio organizacija blokiranja puteva“, kaže se u saopštenju, kako prenosi N1.

Prethodno je policija Kosova (PK) saopštila da do sada nema zvaničnih informacija o povrijeđenim građanima ili policijskih službenika, stoga pozivaju i apeluju na medije i građane da ne nasedaju lažnim informacijama i vijestima koje imaju tendenciju da destabilizuju situaciju i stvaraju paniku.

U saopštenju za medije PK ističe da nastavlja angažovanje sa policijskim jedinicama, u obezbjeđivanju bezbjednosti za sve građane bez razlike, u interesu održavanja reda i javne bezbjednosti.

Kosovska policija zatvorila je prelaz za putnički saobraćaj i za vozila na prelazima Brnjak i Jarinje, zbog blokade saobraćajnica u pravcu prelaza Jarinje i Brnjak.

Policija poziva građane da za promet koriste druge prelaze.

Danas oko 18 sati u sjevernom dijelu Mitrovice na Kosovu oglasile su se sirene za uzbunu.

Radio Slobodna Evropa (RSE) prenosi da su lokalni Srbi na sjeveru Kosova kamionima blokirali magistralni put u blizini graničnog prelaza Jarinje, u opštini Leposavić. Taj medij javio je i da je, prema informacijama s terena, u mjestu Rudare kod Zvečana blokiran magistralni put Priština-Raške. Selo Rudare nalazi se pet kilometara od Mitrovice.

Prema informacijama sa terena, dodaje RSE, putnicima na Jarinju savjetuje se da se vrate u Srbiju, a na cestama na sjeveru Kosova viđeni su ljudi s maskama. Blokiran je i put u blizini Bošnjacke mahale u Sjevernoj Mitrovici.

Zamjenik komandira Kosovske policije za region Sjever Besim Hoti kazao je ranije za Kossev da je došlo do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru, jer je navodno proturena lažna vijest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica.

Poručio je da to apsolutno nije tačno, niti da postoji takva namjera i apelovao na građane da ostanu mirni.

Hoti je za RSE rekao i da je postavljena blokada u selu Zupče, koje se nalazi u blizini magistralnog puta Brnjak-Mitrovica.

“Zna se da su se na zvuk sirena Srbi uvijek okupljali jer je to uvijek značilo odgovor na neku opasnost. Iznenada je bilo, ali se negdje i očekivalo. Okupili smo se u znak protesta protiv odluka vlade Kurtija za licne karte i tablice”, kazao je za RSE jedan od demonstranata kod Rudara u opštini Zvečan.

Iz KFOR-a su, povodom aktiviranih sirena za uzbunu, kazali za Kossev da prate situaciju i da prikupljaju informacije.

Ministarstvo odbrane Srbije: Vojska nije ulazila na teritoriju Kosova

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i da nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova, prenosi N1.

„Povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namjerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Šef kabineta Vjose Osmani: Barikade podignute po nalogu Vučića

Šef kabineta predsjednice Kosova Vjose Osmani, Bljerim Velja ocijenio je da su barikade na sjeveru Kosova podigli lokalni Srbi po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Po direktnom nalogu Vučića, nelegalne strukture Srbije na Kosovu postavile su barikade na nekoliko puteva na sjeveru. Ovo je očigledan pokušaj podrivanja vladavine prava na Kosovu. Vučić snosi punu odgovornost za svaku eskalaciju situacije na terenu. On će propasti", naveo je Velja.

Odluke o srpskim tablicama i dokumentima

Blokade dolaze dan uoči stupanja na snagu dvije odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim oznakama i dokumentima.

Vlada je saopštila da će 1. avgusta početi izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Taj dokument izdavaće se na svim kopnenim i zračnim prijelazima i vredit će 90 dana, kao i dokument koji srbijanske vlasti izdaju građanima Kosova kada uđu u Srbiju.

Ovaj dokument dobiće i osobe mlađe od 16 godina koje nemaju identifikacioni dokument, ali moraju imati rodni list.

“Ljudima koji dolaze iz Srbije na Kosovo nećemo uzimati dokumente, dodaćemo im deklaraciju. Dakle, oni dolaze sa dokumentima koje je izdala Srbija, mi ih ne uzimamo, ali im izdajemo deklaraciju, jer već 11 godina Srbija se ponaša isto prema svakom građaninu naše Republike kada pređe granicu i ode u Srbiju. Dakle, od sjutra će imati još jedan dokument”, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti 31. jula, podsjeća RSE.

Takođe, u ponedjeljak bi trebalo da stupi na snagu odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.

Procjenjuje se da 10.000 automobila sa tablicama kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PZ (Prizren), UR (Uroševac) i sl. cirkulira opštinama na sjeveru Kosova, nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom.

Prema odluci koju je 29. juna donijela Vlada Kosova, rok za preregistraciju automobila trajaće do 30. septembra.

Bonus video: