"Imamo obavezu da ostavimo mir svojoj djeci"

Rama: Kosovo ima dva puta, jedan je povratak i rat, a drugi da sjedne za sto "Otvorenog Balkana"

Rama je naglasio da je kosovska vlada donijela ispravnu odluku sprovodeći reciprocitet, a zatim ga odložila za 30 dana

13887 pregleda 15 komentar(a)
Rama, Foto: Reuters
Rama, Foto: Reuters

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas da povodom tenzija na sjeveru Kosova podržava 100 odsto Vladu Kosova.

"Jučerašnji događaj je odraz duboke teškoće koja postoji u ovom odnosu i vršenju suvereniteta na cijeloj teritoriji države Kosovo, na osnovu sporazuma dogovorenog između Kosova i Srbije u Briselu. U ovom trenutku podržavam 100 odsto Vladu Kosova i vlasti Kosova da se sporazum sprovede", rekao je Rama, prenosi Kosovo onlajn.

Rama je naglasio da je kosovska vlada donijela ispravnu odluku sprovodeći reciprocitet, a zatim ga odložila za 30 dana i da u takvim situacijama Kosovo ima dva puta, jedan povratak i rat, a drugi način da sjedne za sto "Otvorenog Balkana".

"Ove situacije ne pokazuju da je 'Otvoreni Balkan' nepotreban ili pogrešan. Ne pokazuju da je naš pristup Srbiji i politika zbližavanja nepotrebna, ove situacije pokazuju zašto je potreban 'Otvoreni Balkan'. To je razlog zašto Kosovo treba da dođe i sjedne za sto 'Otvorenog Balkana'. Kada stvari krenu naopako, postoje dva načina. Jedan je rat, od kojeg niko ne dobija, drugi put je izgradnja mira. Ljudi smo i imamo obavezu da ostavimo mir svojoj djeci", poručio je Rama.

Albanski premijer je pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, povodom najnovihih dešavanja na Kosovu, da ne daje "nikakvo opravdanje pojedinim grupama na sjeveru Kosova".

"Pozivam predsjednika Srbije da ne daje nikakvo opravdanje pojedinim grupama na sjeveru Kosova, koje se iz svojih razloga protive primjeni sporazuma koji se mora primijeniti i koji je validan da bi dijalogu Kosova i Srbije dao veći kredibilitet", rekao je Rama.

Albanski premijer je naveo da sporazumi dogovoreni s drugom stranom treba da se sprovode, a ne da se o njima raspravlja.