potvrđeno iz kosovske vlade

Na sastanku Kurtija i Vučića u Briselu neće biti razgovora o dokumentima i tablicama

Ta pitanja su predviđena ranijim briselskim sporazumima, pa ne mogu biti tema razgovora, pojasnili su iz Prištine

6775 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odluke Vlade Kosova o reciprocitetu za lična dokumenta i registarske tablice neće biti razmatrane na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu, rečeno je danas iz kosovske vlade.

Razlog za to je, kako su naveli, činjenica da su ta pitanja predviđena ranijim briselskim sporazumima, pa ne mogu biti tema razgovora.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu u izjavi za prištinsku agenciju Kosovapress.com nije precizirao kakav će biti dnevni red, ali je objasnio da neće biti sastanka na nivou glavnih pregovarača prije onog na visokom nivou.

"O dnevnom redu sastanka blagovremeno ćemo vas obavijestiti. Odluke o registarskim tablicama i dokumentima za ulazak i izlazak su vladine odluke koje su predviđene i sporazumima o kojima su se strane dogovorile u prošlosti, stoga ne mogu biti predmet rasprave na ovom sastanku", rekao je Krieziu.

Oni koji su upoznati sa procesom dijaloga na ovaj sastanak gledaju sa skepsom.

Politički analitičar Artan Muhadžeri kazao je da na sastanak Kurtija i Vučića gleda sa "skepsom", uz ocjenu da su dešavanja na sjeveru Kosova promijenila dinamiku dijaloga.

"Naravno, ne očekuje se da će se nastaviti isto kao prije tih događaja. Zbog toga se očekuje da se veliki međunarodni pritisak još više pojača, jer je to jedini način da strane imaju veću volju i mogućnost da dođu do rješenja. Rješenje će naravno biti kreativno, jer Srbija ne može potpuno da prihvati odluku Kosova, kao što nije prihvatila ni prethodne odluke", rekao je Muhadžeri.

On je ocijenio i da Srbija mogla da odustane od kategoričkog odbijanja te dvije kosovske odluke.

Sastanak Kurtija i Vučića u Briselu biće održan poslije više od godinu dana, dok su se neformalno sastali prije nekoliko mjeseci u Berlinu.